Összeillik – nem illik

Szervezetünk bonyolult rendszer. Működését nagyban befolyásolja mindaz a táplálék, amit elfogyasztunk. Nem mindegy hát, mivel és milyen összetételben kényeztetjük vagy terheljük.

20100512-illiknemillik0Sok allergia és bőrbetegség a gyomor-béltraktus működésével kapcsolatos. Azt mondja az orosz közmondás: „Amilyen az asztal – olyan a széklet.” Helyesebben nem is mondhatnánk. Sajnos az emberek többsége nem tudja, hogy egyes élelmiszereket nem kívánatos egy étkezés során együtt fogyasztani. A rosszul párosított élelmiszerek bélrendszeri diszkomfortot okozhatnak, emiatt a bélrendszer rossz működése ma már nem ritkaság.

Nem kívánatos élelmiszerpárosítások

Ne párosítsuk a teljes őrlésű gabonákból álló termékeket, kásákat, kenyeret stb. citrusfélékkel, s nemcsak maguktól a nyers gyümölcsöktől, hanem levüktől, illetve a párol vagy szárított gyümölcsöktől is tartózkodjunk.

Ne párosítsuk a citrusféle nyers gyümölcsöket és levüket tejtermékekkel, például sajttal, tejjel, joghurttal.

Ne párosítsunk semmilyen gyümölcsöt fehér lisztből készült készítményekkel, például kenyérrel, makarónival, kásával stb.

Ne párosítsuk a kobakos növényeket (tökféléket), nyers almát vagy banánt más termékekkel.

Ne párosítsuk túlzott mennyiségben a savtermelő termékeket (fehérjék, cukor, olajok, zsírok, keményítők) egy fogáson belül.

Egyéb tippek

Igyekezzünk naponta meginni 6-7 pohár tiszta vizet. A tea, kávé, gyümölcslevek ebbe a mennyiségbe nem számítanak bele. A bélrendszer jó működéséhez igen hasznos reggelente éhgyomorra 30 perccel étkezés előtt egy pohár vizet elfogyasztani.

Ha gyógyteákat fogyasztunk, ne keverjük azokat tejjel, tejszínnel vagy cukorral, de egy pici mézet vagy citromlevet hozzátehetünk.

A túlevés soha nem megengedett, emlékezzünk arra, hogy azért eszünk, hogy éljünk és nem azért élünk, hogy együnk.

Soha ne igyunk vizet étkezés közben – ez bonyolítja az emésztési folyamatot. Vizet 30 perccel étkezés előtt vagy után szabad inni.

Nagyon fontos a halzsír (természetesen a legjobb a természetes élelmiszer, de már tablettában is beszerezhető) és a lenmagolaj, melyek igen gazdagok ómega-3 zsírsavakban. Ezek közvetlenül a bélrendszer nyálkahártyájára hatnak – regenerálják annak sérüléseit. Az ómega-3 zsírsavakban leggazdagabb élelmiszerek a hal (atlanti-óceáni lazac, makréla, tonhal, friss szardínia, óriás lepényhal, hering), a spenót, valamint a tök.

És végezetül, ne éljünk vissza a gyorsétkeztetés termékeivel. Legyünk egészségesek!

Forrás: A bőr a belső szervek állapotának tükre, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)