A karcsúság 19 szabálya 1.

A reklámok, modellek és hírességek által belénk sulykolt karcsúsági ideálhoz a legtöbb nő soha nem jut el. Nincs is szükség rá, elég ha az alkatunknak megfelelően megőrizzük a testsúlyunkat és vigyázunk az alakunkra. A megvalósításhoz íme a 19 legfontosabb szabály.

1. A fogyáshoz idő kell
3 kilót egy hét alatt? Felejtsük el. Aki gyorsan lead 3-4 kilót, az tulajdonképpen csak vizet veszít. A zsír azonban ott marad. Az egészséges és hatékony fogyáshoz idő kell. A szakértők szerint havi 1 kg súlycsökkenés az ideális.

2. A fogyás következetességet és kitartást igényel
Sokan feladják, ha nem azonnal következik be, vagy egy időre leáll a kívánt súlycsökkenés. Fontos, hogy ne állítsa magát túlzott követelmények elé. Tartsa folyamatosan szem előtt a célját. Ne akarjon 20 kg-ot leadni. Gondolkozzon 1 kilós lépésekben! A legfontosabb az első kiló, mert ez ad bátorságot. Ha ezt elérte a következő 1 kg-ra gondoljon, ne a még meglévő 19 kiló feleslegre. A napi mérlegelésre sincs szükség. És: ne csüggedjen, ha időnként stagnál a helyzet. Ez teljesen normális.

3. A fogyókúrázó ne veszítse el az evéshez való kedvét
Aki szeret enni, kétszer olyan nehezére esik a fogyókúra. De aki azt gondolja, a fogyókúra kedvéért le kell mondani a jó ételekről, az tévedésben van. Rengeteg fantasztikusan finom kalóriaszegény recept és étel van. Keresse a zsírszegény recepteket.

4. Óvatosan az édességekkel
A legtöbb édességnek akkora a zsírtartalma, hogy nyugodtan átkeresztelhetnénk zsiradékká. Vagyis nem a cukor teszi az édességet kalóriabombává, hanem a zsírtartalom. Ezért, ha édességet választ, nézze meg az összetevőket, és keressen zsírszegény ínyencséget.

5. Időnként szabad egy kicsit bűnözni
Az egyértelmű, hogy le kell mondani a megszokott kalóriabombák rendszeres élvezetéről. De egy szelet torta a szülinapi bulin, vagy egy hot-dog városnézés közben, egyszer-egyszer belefér. Csak arra vigyázzon, hogy tényleg kivételes alkalmak legyenek.

6. Csökkentse a zsíros élelmiszereket
Törölje az étrendjéből a zsíros élelmiszereket, felvágottakat, zsíros húsokat, majonézt. Számos alacsony zsírtartalmú („low-fat”) termék van a piacon.

7. Zsírszegény sütés-főzés
Semmit sem ér a sovány hús, ha a főzés során túl sok zsíradékkal érintkezik. Ha már feltétlenül szükséges, csak cseppenként adjon hozzá a párolás során vajat vagy olajat. A legjobb, ha kevés vízen párolja az ételt, zsíradék hozzáadása nélkül.

8. Egye soványra magát – szénhidrátokkal
Aki le akar fogyni, tartózkodjon a zsírtól, helyette fogyasszon szénhidrátban gazdag élelmiszereket. Hasábburgonya helyett válassza a tésztát, kenyeret, rizst, főtt krumplit. Bár a szervezet képes a szénhidrátot zsír formájában tárolni, de ezt csak akkor teszi, ha túl sokat kap belőle. Több mint 500 grammról beszélünk, ami megfelel fél kg cukornak!

9. Egyen sok gyümölcsöt és zöldséget
A sok gyümölcs és zöldség szinte „kötelező”. És nem csak azoknak, akik fogyni akarnak. A sovány embereknek is ügyelniük kell arra, hogy megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagokat fogyasszanak. A gyümölcsök és zöldségek ezen kívül sok rostot is tartalmaznak, ami segíti az emésztést.

10. Fogyasszon sok folyadékot
Aki sokat iszik, segíti a szervezete salaktalanítását. Napi 2-3 liter kalóriamentes folyadékot kellene naponta elfogyasztanunk.

Folytatás következik

(Forrás: 19 Schlankheitsregeln, németből fordította: H.O.)