A karcsúság 19 szabálya 2.

A fogyókúra nem könnyű dolog, de kitartással és következetességgel nem is lehetetlen. Persze nem árt, ha ismerünk néhány trükköt. Ezek közül néhányat cikkünk előző részében már felsoroltunk. Most nézzük, mire érdemes még odafigyelni.

11. Kerülje a cukortartalmú italokat
Igaz, hogy a szénhidrátok normál esetben nem tartoznak a hízlaló ételek közé, mégis, aki gyakran iszik cukros limonádét, kólát, szabályszerűen túltelítődik szénhidráttal. A cukortartalmú italokban olyan sok szénhidrát van, hogy azt a szervezet már nem képes eltárolni. Ráadásul, mivel nem szilárd táplálék, a telítettségérzés sem párosul hozzá, ezért könnyen lecsúszik egy nap 2-3 üveg kalóriabomba is. Aki fogyni akar, csak vizet, cukrozatlan teát vagy cukormentes üdítőt igyon.

Az alkoholok is kalóriabombák, melyek szükségtelen kalóriákkal terhelik a szervezetet. Ráadásul az alkoholfogyasztás egyharmadával csökkenti a zsírlebontást, ami fékezi az eredményes súlycsökkenést.

12. Felejtse el a sót
A só csak szükségtelen vizet köt meg a szervezetben. Ízesítse ételeit fűszernövényekkel.

13. Jóllakottan menjen vásárolni
Aki éhesen megy bevásárolni, ne csodálkozzon, ha mindenféle finomságot összevásárol. És ami egyszer már a hűtőszekrénybe került, az rendszerint hamarosan el is fogy. Ha nem éhes, könnyebben ellenáll a csábító finomságoknak.

Ha módja van rá, ne egyszerre vegye meg a heti élelmiszert, inkább menjen többször bevásárolni. Így nem gyülemlik fel otthon annyi ennivaló, amihez túl könnyen hozzáférhet, ha „csak egy kis rágcsálnivalót” kíván.

14. Növelje a jóllakottság érzetét
Igazi jóllakottság érzés két módon alakul ki a szervezetben: egyrész a vércukortükör dönti el, mikor következik be a jóllakottság. Amint az agy cukorhiányt észlel a vérben, jelenti a testnek, hogy éhes. Másrészt a tele gyomor jelzi, hogy elég volt, tele van. Ez a gyomortelítettség túlnyomórészt szénhidrátfogyasztás következtében jön létre, mivel a szénhidrátok nagyobb térfogatúak, mint a zsírok. Ne feledje tehát, a zsírban különösen gazdag ételek sokkal kevésbé telítenek, mint más, azonos kalóriatartalmú élelmiszerek.

Tehát ha tényleg éhes, a jóllakottság érzést legjobban szénhidrátok – tészta, krumpli, rizs vagy kenyér – útján érheti el. Az étkezés előtt elfogyasztott nagy pohár víz is segít az étvágy megfékezésében.

15. Egyen többször, de este 7 után már soha
Egész nap egy falat sem, aztán este a teljes adag – gyakran ez az oka annak, amiért sokan folyamatosan híznak. Ossza fel az étkezést napi 5-7 alkalomra. Este 7 után pedig már ne egyen semmit. A szervezet este már pihen, „nyugalmi állapotban” van, és kevesebb energiára van szüksége.

16. Nassolni szabad
Chips, olajon magvak vagy csokoládé helyett azonban természetesen más csemegéket kell választani. Ropogtasson paprika- vagy sárgarépacsíkokat, friss gombát vagy egy szelet kétszersültet.

17. A mozgás nem maradhat ki
A mozgáshiány és a túlsúly gyakran együtt jár. Aki eredményesen akar fogyni, annak a táplálkozási szokásai változtatásán túl az elegendő mozgásra is figyelnie kell. Mozgás közben ugyanis a szervezetnek sokkal több energiára van szüksége, amit a zsírtartalékokból szerez be. A kocogás, fallabda, foci és hasonló sportok azonban nem megfelelőek, mivel túlságosan megterhelik az izületeket. A fogyáshoz a legjobb a gyaloglás, kerékpározás, úszás vagy sífutás. A rendszeres séta (hetente 2-3 alkalommal egy óra) is segít!

18. Olvasson el egy kalóriatáblázatot
Meg fog lepődni, hogy egyes ételek, melyekről sejtelme sem volt, micsoda zsírbombák, mások pedig valóságos soványítók.

19. Könyveljen!
Ahhoz, hogy jól átlássa, mennyi zsírt vagy kalóriát vesz magához egy nap, jegyezze fel az elfogyasztott ételek kalóriatartalmát. A kalóriatáblázatokból megfelelően tájékozódhat, mennyi zsírt és kalóriát tartalmaznak az egyes élelmiszerek. Csalni tilos!

(Forrás: 19 Schlankheitsregeln, németből fordította: H.O.)