Szépség – közvetlenül a természetből

Egyre több nő használ arca teste és ápolására biotermékeket. A „bio” az egyértelmű trend, így aztán szárnyal a biokozmetikumok piaca. Nem csoda, hiszen bőrünk szereti, ha természetes alapanyagokkal ápolják. De mi a valóban bio?

Noha az elmúlt évtizedekben egyes cégcsoportok már érdekeltek voltak a biokozmetikában, igazi áttörés még mindig nincs. Az új testápolás-tudatosság, a biotermékek iránti érdeklődés azonban kezd észrevehetővé válni az iparban. Számos cég kínál kozmetikumokat, amelyek a „bio” vagy „öko” nevet viselik. De vigyázat! Az ilyen nevet viselő termékekben nem minden valóban „bio”.

Fontos tudni: a természetkozmetika törvényben nem meghatározott, és nem létezik egységesen kötelező minőségi védjegy. Ezért vezetheti tévútra a vásárlót az ipar által kitalált, a kozmetikai és testápoló termékeken fellelhető „bio” védjegy. Ezekben – az ökológiai gazdálkodásból származó összetevők helyett – többnyire a kémia anyagok zagyvaléka található. Ám az elmúlt évek során létrejöttek olyan márkavédjegyek is, amelyek anyagai megbízhatók, és amelyeknek mind a nyersanyag-összetétele, mind ezek feldolgozása megfelel a biokozmetika eredeti elgondolásának.

Köztük található a „NaTrue”, vagy „Ellenőrzött természetes kozmetikum” védjegy. Hasonlóképpen megbízható egy francia szervezettől származó „EcoCert” védjegy, amely szintén feliratkozott az ellenőrzött és tanúsítvánnyal ellátott ökológiai termékek sorába.

A biokozmetika előnye

Az „igazi” bio testápolásnak két előnye van: a válogatott nyersanyagoknak köszönhetően ezt a fajta bőrápolást jobban elviseli a bőrünk, mint a hagyományos termékeket, másrészt a gyártási eljárás is környezetbarát. A természetes kozmetikumok hagyományos gyártói garantálják, hogy sem a természet kizsákmányolása, sem kozmetikai célú állatkísérleteket nem végeznek.

Bőrünk a káros környezeti befolyások és életmódunk miatt is ki van téve a stressznek. És noha a bőrünk a legnagyobb szervünk, saját védelmi rendszerrel, szüksége van a gyengéd kezelésre, ápolásra. A hagyományos kozmetikai termékek kémiai anyagokat tartalmaznak, amelyek amellett, hogy állítólag táplálják, károsítják is a bőrt. Az erre alkalmas bio ápolás azonban elősegíti a bőr természetes működését. Egyről azonban nem szabad megfeledkeznünk: bőrünk kívülről olyan anyagokat is felvesz, amelyeket aztán szervezetünk belsejébe szállít. Eggyel több ok, hogy ügyeljünk arra, mit kenünk rá.

Ne nyúljunk bele ujjal!

A bio testápolás teljesen lemond a vegyi anyagokról. A parafin, glicerin, szintetikus színezékek, illatanyagok, tartósítószerek, szilikon és benzolalkohol még kis mennyiségben is tabu a természetes kozmetika számára.

Különösen a tartósító anyagok az allergiát kiváltó „gonosztevők”. Ezen kívül a vegyi anyagok elzárhatják a bőr pórusait, és a bőr saját védelme ellentámadásba lendülhet.

Tudatában kell lennünk, hogy a vegyszer nélküli ápolószerek eltarthatósága is rövidebb. Hogy hosszú ideig örülhessünk a természetes kozmetikának, hasznos tudni, hogyan használjuk a tégelyt. Ahelyett, hogy az ujjunkkal nyúlunk a krémbe, kanállal, műanyag spatulával vegyünk ki belőle kis adagokat, mert így csökken a veszélye annak, hogy valami szennyeződést viszünk a krémbe. A kémiai konzerváló anyagok hiányában a krém ugyanis gyorsan megromolhat, és nem lenne tovább használható.

Még egy tanács a bio testápolással kapcsolatban: ha a természetes ápolást jobban elviseli bőrünk, bizonyos esetekben még akkor is felléphet allergia. A bőr ugyanis közvetlenül is reagálhat a természetes alapanyagokra és növényi kivonatokra. Legjobb, ha előbb kipróbálunk egy kis mennyiséget a könyökhajlatban, itt ugyanis a bőr vékony és érzékeny. Ha 24 óra múlva sem lép fel érzékelhető reakció, akkor bízhatunk bőrünk jó tűrőképességében, használjuk nyugodtan a választott kozmetikumot.

(Forrás: Naturkosmetik – Schönheit direkt aus der Natur, németből fordította: Koncz László)