Életstílus áldozatok

Túlsúlyos, boldogtalan, egészségtelen – a fejlett országokban egyre több gyerekre illenek ezek a jelzők. A szakértők pedig riadót fújnak, és stratégiákat javasolnak, hogy megvédhessük gyermekeinket a betegségektől és lelki kínoktól.

Legyenek egészségesek és boldogok, tanuljanak és játszanak a barátokkal, készüljenek az első randevúra, érezzék az otthoni gondoskodást, és tervezgessék a jövőjüket. Ilyen életet kívánunk a gyerekeinknek. De ijesztően sokuk számára teljesen másképpen néz ki a világ.

A 15 éves osztrák fiatalok 27%-a dohányzik, és 40%-uk már legalább kétszer volt részeg. A gyerekek negyede rendszeresen iszik alkoholt, és a vészesen túlsúlyosok aránya négy éven belül megduplázódott. Az alpesi országban élő gyerekek a pszichológia problémák és öngyilkosságok statisztikáiban is „előkelő” helyen állnak.

Túl sokat, túl korán

„A minket körülvevő világ változása betegíti meg gyermekeinket. Egyre kevesebb időnk van rájuk. Nekik is alig van idejük gyereknek lenni, korán felnőtté válnak, egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk a különféle reklámokon keresztül, és jogi védelmük igen hézagos”, véli dr. Siegfried Meyer.

A szülők, a mindennapi stresszben szívesen hagyatkoznak arra, hogy majd az iskola neveli a gyereket; a tanárok a szülők példakép feladatát tolják előtérbe; a gazdaság boldogan lecsap a fiatal fogyasztókra. És a gyerekek? Azt csinálják, amit általában az emberek tenni szeretnének: Az ős régi álom a lehető legkényelmesebb életről – melyet modern világunk sok szempontból teljesíteni tud; minden sarkon kínálja magát valami cukormázzal borított illúzió. Az önkorlátozási képesség viszont nem jár együtt a túlkínálattal. Főleg, ha nem tanuljuk meg elég korán, mi válik hasznunkra, és mi az, ami már túl sok. Ez az a tudomány, amit még kisgyerekként kell elsajátítani, mert később már szinte esélytelen.

Amit Apa mutat…

Ebben a tanulási folyamatban elsődleges szerepe van az utánzásnak. Ha a papa egyből a pohárhoz nyúl, amikor rossz napja volt, nagy valószínűséggel a fia is orvosságként nyúl az alkoholhoz, s az italt tekinti majd megoldásnak a problémáira.

Ráadásul a fiatalok a határaikat is feszegetik. És persze gyakran át is lépik, főleg a elfogadó és elváró haveri társaságban. Bandázás, láncdohányzás, kocsmázás és mozgáshiány – ha a szülő nem lép, a dráma előre programozva van.

Csábítás mindenfele

Sokféle kísértés van. A gyorséttermek, édességek, alkohol, cigaretta, számítógépes játékok egyaránt szenvedéllyé válhatnak. A nagyobb mértékű fogyasztás és a szenvedély azonban nem ugyanaz. A televíziónak például nincs szorongásoldó hatása, mégis egészségtelen lehet. A túlsúly összefügg a TV-készülékek értékesítési adataival. Kínában például 1999-ben még szinte alig volt kövér gyerek, de mióta minden háztartásra jut egy televíziókészülék, erősen növekszik a számuk.

A problémát nem szabad elhessegetni. Kövér gyerekekből 90%-ban kövér felnőttek lesznek – ami magával hozza a további problémákat, a cukorbetegségtől a szívinfarktusig.

Beszéljünk róla

A megelőzés csak tájékoztatással és pozitív példák állításával lehetséges. Tiltás, korlátozás vagy büntetés helyett mutassuk és tanítsuk meg, mi a jó. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a gyerekre, és meghallgassuk. Értsük meg és vegyük komolyan az ő szempontjait is, keressük meg a problémák okait – csak így érhetünk el hosszú távú eredményeket.

(Forrás: Lifestyle-Opfer Kind, ORF Aktuell, 2010. április, németből fordította: H.O.)