Együtt főzünk – biztonságban

A kisgyermekek általában nagyon szívesen segédkeznek a konyhában, szeretik játszani a „kis kukta” szerepét. A főzés előtt és alatt ezért nekünk, felnőtteknek kell megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, nehogy valami baj érje a gyermeket.

Mert ha egyszer beszippantja őket a főzés öröme, a lelkesedés veszi át a hatalmat az elővigyázatosság fölött. Sok-sok szín, anyag és íz, csillogó eszközök, világító sütők – mind-mind felfedezésre csábítanak, nem csoda hát, ha szeretnék kipróbálni mindegyiket.

Hogyan öltöztessük a gyermeket főzéshez?

A legjobb, ha rögtön az elején adunk rá egy kötényt: ebben szabadon mozoghat, átadhatja magát a főzés élményének és sem neki, sem nekünk nem kell tartanunk attól, hogy összepiszkolja a ruháját. Csupán arra kell vigyáznunk, hogy a kötény alól kikukucskáló ruhanemű (például a póló ujja) ne legyen túl bő, illetve a kötény maga se lógjon a gyermeken, mert ezek a ruhadarabok beleakadhatnak valamibe, vagy akár a tűzhely lángja is belekaphat. A „kis kukta” fejére tegyünk kendőt vagy szakácssapkát, így a haja nem hullik bele az ételbe és nem lesz ragacsos akkor sem, ha esetleg főzés közben jutna eszébe megvakarni a fejét.

Tisztaság – fél egészség

A biztonságos ételkészítés legfőbb titka a tisztaság a konyhában – ez az edényekre éppúgy vonatkozik, mint a szakácsokra. Jó, ha a gyermek már kicsi korában megtanulja, hogy a kézmosás nagyon fontos, mert a vízzel lemossuk a kórokozókat, így azok nem kerülhetnek bele az ételünkbe. Főzés előtt tehát alaposan mossunk kezet, együtt, szappannal. Sőt, főzés közben is, ha nyers húst, tojást, halat dolgoztunk fel, mert ezek az ételek baktériumokat tartalmazhatnak.

Olvassa tovább a cikket