Ne szóljon bele, anyuka!

Amikor gyermeket vállalunk, nemcsak mi kerülünk új szerepbe, hanem szüleink is, és a velük való kapcsolat átalakul. A szerepek átrendeződése okozhat némi feszültséget a szülők és nagyszülők között, ezért még ha jó viszonyt is ápolunk szüleinkkel, érdemes tudatosan kialakítani az átalakult családi élet kereteit. Segítséget tudni kell kérni és elfogadni is!

Hagyjuk-e sírni az éjszaka felsíró csecsemőket?

A frissen szült anyák körében az egyik leggyakoribb kérdés, és egyben igen sok vita kiváltója, hogy vajon mivel teszünk jobbat az éjszaka során felsíró gyermekünknek: ha hagyjuk, hogy álomba sírja magát, vagy ha beszaladunk hozzá és megpróbáljuk megnyugtatni. Marsha Weinraub pszichológia professzor a Developmental Psychology című lapban közzétett tanulmányában szintén ezt a kérdéskört járja körül, és tudományosan alátámasztott tényekkel igyekszik segíteni a tanácstalan szülőkön.

A modern gyermeknevelés hátráltatja az agyfejlődést

A helytelen nevelési elvek és vélekedések igen gyakoriak lettek kultúránkban, mint például a mint a tápszer használata, a gyermekek elkülönítése a gyerekszobában, vagy az a hiedelem, hogy nem szabad túl gyorsan reagálni a baba sírására, mert „elrontjuk” vele” – állítja Darcia Narvaez, a University of Notre Dame pszichológia professzora. „Az 50 évvel ezelőtti helyzethez viszonyítva az amerikai ifjúság életesélyei romlanak” – jelentette ki, azzal kapcsolatban, hogy a korán szerzett tapasztalatok hogyan befolyásolják az agy fejlődését.

Erősíti az empátiát a gyerekekben a közös zenélés

A gyermekkori zenélést vizsgáló egyéves kutatásból az derült ki, hogy a rendszeres közös zenélés jelentős mértékben növeli a gyerekek empatikus készségét. A 8-11 éves gyermekek csoportos zeneóráit vizsgáló kutatás azt mutatta, hogy a rendszeres közös zenélés feltűnően javítja az empátia fejlődését, fokozva a gyermekek arra irányuló képességét, hogy felismerjék és figyelembe vegyék mások érzéseit.

Viselkedési problémákat okozhat a gyerekeknél a szülő dühe

A szakemberek szerint a könnyen méregbe guruló szülők gyerekei maguk is hamar dühbe jönnek, és viselkedési problémáik is kialakulhatnak. Az Oregon Állami Egyetem kutatása újabb szeletét tárta fel a genetika és az otthon környezet összefüggéseinek. Megfigyelésükbe 361 olyan családot vontak be, akik örökbefogadott gyermekeket neveltek, miközben a vér szerinti szülőket is vizsgálták.

Kudarc lehet az anyatigris típusú nevelési filozófia

Amy Chua, a keleti országokban népszerű „anyatigris” nevelési filozófia hirdetője szerint a gyerek későbbi sikeressége érdekében mindent fel kell áldozni, és a szülőknek egyáltalán nem érdemes a gyerek boldogságával foglalkozni. A maga is két kisgyereket nevelő Desiree Baolian Qin, a Michigani Állami Egyetem kutatója azonban egyáltalán nem ért egyet a fent vázolt anyatigris típusú gyereknevelési elmélettel.

Új betegség: a kóros szófogadatlanság

Minden szülő ismeri az érzést, ahogyan egyre kétségbeesettebben próbálja megfékezni engedetlen gyermekét. Az orvosok szerint azonban vannak olyan kicsik, akik egyszerűen képtelenek bármilyen utasítást teljesíteni. Jelenleg még keveset tudunk a kóros utasításmegtagadási tünetegyüttes (PDA) nevű állapotról, a The Times nevű brit lapban megjelent cikk szerint azonban az eddig felismert esetek csupán a jéghegy csúcsát jelentik.

A részmunkaidőben dolgozó anyák a legkiegyensúlyozottabbak

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a dolgozó anyák egészségesebbek és boldogabbak, mint azok, akik az iskoláskorig otthon maradnak gyermekükkel. A megfigyelés 1991-ben kezdődött 1364 anya bevonásával, akiket először a szülés után, majd az azt követő tíz évben többször is meginterjúvoltak. A mostani írás a Journal of Family Psychology című folyóirat decemberi számában jelenik meg.

Nagy gyermek-kalauz

Egészen újszerű tanácsadó könyvvel találkozhat az olvasó. A Nagy gyermek-kalauz elsősorban szülőknek szól, ám mindazoknak támaszt nyújt, akiknek gyermekek gondozásával, nevelésével, gyógyításával van dolga. Mennyiben új? Miért fordították le már 20 nyelvre? Elég belepillantani csak a tartalomjegyzékbe, megkapjuk a választ.

Hisztis a gyerekem, mit tegyek?

A gyerek nyafog. Akar valamit (más esetben bármit akar, de azt nem, amit tőle kérnek a szülei). Nem kér, nem partner, hanem követel. Nem kapja meg. Erre csapkod, sír – és nem kapja meg. Erre zokog és ledobja, ami a keze ügyébe kerül. És nem kapja meg. Erre földhöz veri magát, dobog a lábával, kezével és kiabál.