Viselkedési problémákat okozhat a gyerekeknél a szülő dühe

A szakemberek szerint a könnyen méregbe guruló szülők gyerekei maguk is hamar dühbe jönnek, és viselkedési problémáik is kialakulhatnak. Az Oregon Állami Egyetem kutatása újabb szeletét tárta fel a genetika és az otthon környezet összefüggéseinek. Megfigyelésükbe 361 olyan családot vontak be, akik örökbefogadott gyermekeket neveltek, miközben a vér szerinti szülőket is vizsgálták.

Viselkedési problémákat okozhat a gyerekeknél a szülő düheA vizsgálatokat a kicsik 9, 18 és 27 hónapos korában végezték el. Úgy tapasztalták, hogy ahol a szülők könnyen felmérgesítették magukat azon, ha gyermekük hibázott, vagy a határait feszegette, ott a gyerekek is negatív érzelmeket kezdtek közvetíteni, és maguk is hamar kijöttek a sodrukból. Ugyanakkor ehhez a genetika is hozzájárult: azok a gyermekek, akik ideges típusú szülőtől látták meg a napvilágot, akkor is hasonlóan viselkedtek, ha az otthoni légkör amúgy nyugodt és szeretetteljes volt.

A tanulmány a Development and Psychopathology című folyóiratban jelent meg.

„Természetes, ha ebben az életkorban egy gyerek a határait próbálgatja. Ha azonban már ilyen kicsiként is folyamatosan negativitással találkozik, később nehezebben fogja tudni kordában tartani az érzelmeit” – mondta el a kutatás vezetője, Shannon Lipscomb. Természetesen a kisgyermekek dacos viselkedése rendszerint negatív érzelmek kimutatásával jár, viszont ennek eltúlzott mértéke oda vezethet, hogy a gyermek kétéves korára igen problémás magatartásúvá válik.

Lipscomb szerint fontos tudatosítani a szülőkben, hogy a kisgyermekkor a mobilitás és az önállóság tanulásának kihívásokkal teli időszaka, amely a későbbi fejlődésre is kihatással van. A szülő feladata, hogy lehetőség szerint magabiztos és nyugodt maradjon, így gyermekét is erre a hozzáállásra tudja tanítani.