Elhízás: a genetika rossz kifogás!

Egy friss felmérés szerint a gének és a krónikus betegség között közelmúltban feltárt kapcsolatok eszközül szolgálnak a legegészségtelenebbül élők számára: mentséget jelentenek egészségügyi problémáikra.

„Meg akartuk tudni, hogy az emberek felhasználják-e a genetikát arra, hogy kifogást találjanak helyzetükre ahelyett, hogy megváltoztatnák a viselkedésüket, és egészségesebb életmódot folytatnának” – nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Suzanne C. O´Neill, a washingtoni Georgetown Egyetem rákkutató központjának kutatója. „Úgy tűnik, hogy az emberek többsége nem él ezzel a kifogással, kivéve a legegészségtelenebbül élőket: akik dohányoznak, egészségtelen étrenden élnek, és nem végeznek elég testmozgást.”

A kutatás szerint ez utóbbi csoportba tartozók nagyobb valószínűséggel gondolják úgy, hogy a betegségek genetikai eredetűek, és nem érdeklik őket az életmódváltással kapcsolatos információk. A vizsgálat eredményei az Annals of Behavioral Medicine júniusi számában jelent meg. Az emberek 99,9 százalékban egyformák, legalábbis genetikai értelemben. Csak a fennmaradó 0,1 százalék okozza az olyan eltéréseket, mint a különböző hajszín vagy az egyes betegségekre való hajlam. Ezt szem előtt tartva O´Neill és munkatársai közel 2000 résztvevőt kérdeztek meg szokásaikról, az étrendtől az alkoholfogyasztáson keresztül egészen a testtömeg-indexig és az iskolázottságig.

A rák és a magas vérnyomás kockázatát azok hozták nagyobb valószínűséggel összefüggésbe a genetikával, akik egészségre leginkább veszélyes viselkedéseket folytatnak. általánosságban az derült ki, hogy a legegészségtelenebb viselkedésű emberek voltak a legkevésbé kíváncsiak arra, hogyan csökkentheti az egészséges életmód a betegségek kockázatát.

(Forrás: A legegészségtelenebbül élők gyakran magyarázzák a genetikával betegségeiket)