Menta a konyhánkban

A menta igen széles körben alkalmazott gyógy- és fűszernövényünk. Találkozunk vele szájvizekben és rágógumiban, reukkmakrémben, frissítő kozmetikai krémekben és csokoládéban. Kellemes az íze, frissít, üdítően hat – és még a termesztése sem igényel különösebb szaktudást.

A borsmenta nevelése

Nem az az igazi kérdés, hogyan szaporítsuk, sokkal inkább az, hogyan tartsuk kordában. Ha már egyszer bekerült a kertbe, nagyon gyorsan elterjed. Ha ezt szeretnénk elkerülni, jobb, ha inkább egy szép nagy cserépbe ültetjük.

A palántát beszerezhetjük a piacon, vagy a szupermarketekben, de mentatulajdonos kertbarátok is szívesen adnak egy-két tövet. Számos változata létezik, citrom-, narancs-, almaillatú is lehet. Ha vásároljuk, dörzsöljük meg a leveleit, és csak akkor vegyük meg, ha számunkra kellemes, üdítő illatot áraszt.

Szereti a nedves talajt, de szabad földben öntözés nélkül is szépen növekszik. Napon és félárnyékban is otthonos. Ha cserépben tartjuk, néhány évenként, amikor már kinövi lakhelyét, vágjuk szét a tövét több darabra, és egyet újra elültetve a többit ajándékozzuk el.

Ha nyáron rendszeresen vágjuk a hajtásait és megszárítjuk, jól záródó üvegben egész évben tárolhatjuk, és rendelkezésre áll.

Kész házipatika

A menta fokozza a nyákképződést és serkenti a simaizomzatok működését. Többféle gyógyhatása ebből ered.

Enyhíti az orrdugulást, a mellkasba dörzsölve segíti a légzést. Megfázás esetén nélkülözhetetlen háziszer.

Enyhíti a fejfájást és a migrént, segíti a koncentrációt, javítja a figyelmet. Nyugtató, kiegyensúlyozó hatású, csökkenti a stressz okozta feszültséget. Kiváló „dühcsillapító”, harmonizálja az érzelmi életet.

Csökkenti a vastagbelek gázosodását, ezért kólikás fájdalmak esetén is hatásos, javítja az emésztést, serkenti az epeműködést. Hidegen, teaként fogyasztva hatásos hányáscsillapító.

Baktérium- és vírusölő tulajdonságának köszönhetően jó bélfertőtlenítő. Még hatásosabb, ha kakukkfűvel keverve készítünk belőle teát!

Mivel élénkíti a vérkeringést, ezért izom- és izületi fájdalmaknál is igen hatásos. Számos bedörzsölőkrém fontos alkotója.

Kisgyerekeknél azonba, 3 éves kor alatt, a menta illóolajának használatát kerüljük, mert légzési zavarokat okozhat.

20100802_mentaakonyhaban1Üdítő finomságok

Mentás hűsítő
A nyári melegben, amikor sok folyadékra van szükségünk, kellemes változatosságot jelent a mentavíz. Tépkedjünk le egy kis marék friss hajtást a növényről, és áztassuk be egy korsó csapvzbe. Negyedóra, félóra múlva halásszuk ki a levelelet, és már kortyolhatjuk is a frissítő italt. Hűtve és szobahőmérsékleten egyaránt üdítő. További ízesítést nem igényel, de aki akarja, megbolondíthatja egy kis citromlével.

Mentabor
Egy üveg finom fehérborba áztassunk be 15-20 gramm borsmentát vagy 2-3 zsenge mentahajtást.  Figyelni kell arra, hogy az üveg sötét legyen, így a kioldódó hatékony illóolaj nem bomlik el. Maximum egy hét után szűrjük le, hagyjuk sötét helyen sötét üvegben a mentásbort, és panasz esetén fél-egy decit iszogassunk belőle!

Görög uborkasaláta
Az uborkát felszeleteljük és lesózzuk, majd rövid állás után kinyomkodjuk. A joghurtot fokhagymával, őrölt fehérborssal, mentával és olivaolajjal ízesítjük, és az uborkára öntjük. Hűtőbe téve összeérleljük.

Alkoholmentes mojito
Készítsünk szirupot, ehhez keverjünk el két rész vízben egy rész cukrot, forraljuk fel, majd hűtsük le. A kész szirupot, a jégkockákat és a menta leveleket turmixoljuk össze, majd adjunk hozzá frissen facsart lime levet és vizet. Szinte ugyanolyan jó, mint a fehér rummal készült változat.

(Forrás: Menta a konyhámban)