11 egyszerű mód a kiégés elkerülésére (1.)

Kimerült, bosszús, és legszívesebben bedobná a törülközőt, pedig régebben boldogan ugrott ki az ágyból, és minden reggelt élvezett? Ismerős ez az érzés. Régebben én is sokszor szenvedtem tőle, s még ma is találkozom vele néha. A küszöbön álló kiégés tipikus jeleit hordozza.

Ez az a fajta kiégés, amikor kerüljük a munkát, megkérdőjelezzük létünk értékét, és faljuk a csokoládét, miközben szappanoperákat bámulunk.

Hogyan tudjuk elkerülni a kiégését, és megőrizni a elevenségünket? Íme 11 mód arra, hogy megvédjük az életünket a kiégéstől.

1. Éljünk rendszeresen társasági életet

Emlékszik, milyen volt, amikor olyan emberekkel töltötte együtt az idejét, akikkel nem dolgozott és nem is aludt együtt? Moziba mentek, étterembe jártak, játszottak, utaztak. Aktív volt, és élvezte!

Visszaszerezhet valamennyit ebből az érzelmi feltöltöttségből, ha megkeresi a régi haverokat, és rendszeresen találkozik velük. Nem kell őrült dolgokat csinálniuk. Egy vadvízi evezés biztosan jó buli, de ugyanígy megfelel az is, ha havonta egyszer együtt ebédel valakivel, akivel nem találkozik minden nap. A dolog lényege, hogy tágítsa a társadalmi horizontját, és rombolja le azt az érzést, hogy beleragadt a hétköznapok monotóniájába.

2. Végezzünk rendszeres testedzést

Nem tudom megérteni, miért áldozzuk fel a testedzést és ülünk inkább tovább egy székben és dolgozunk plusz órákat jóval alacsonyabb intenzitással. Régebben én is ezt tettem. Idegesített az evéssel eltöltött idő, és dolgoztam, ahelyett, hogy elvégeztem volna a feladatot. Az eredmény? Nem csak kiégtem, de el is petyhüdtem!

Ha el akarja kerülni a kiégést, porolja le az új évi fogadalmát, és találja ki, hogyan tudna rendszeres testmozgást végezni. A testmozgás minden fizikai előnyétől eltekintve, már attól lelkileg jobban fogja érezni magát, hogy tudja, odafigyel önmagára.

3. Legyen egy hobbink

Válasszon valami hobbit, aminek semmi köze nincs ahhoz, amivel egész héten foglalkozik, és lelkesen vesse bele magát! Az olyan hobbi, amelyik teljesen más képességekre épül, jól eső kitörés a hétköznapi taposómalomból szívünk és az elménk számára, és javítja a hatékonyságunkat is.

Lehet, hogy még csak nem is kell azzal fáradoznia, hogy új hobbit válasszon. Az, amellyel felhagyott, amikor eladta a lelkét a munkahétnek, még mindig Önre vár. Fényezze ki a régi kötőtűit, keresse elő a horgászfelszerelését, vegyen egy új túrabakancsot, és vágjon bele!

4. Önkéntesség

Semmi nem vidítja fel jobban a lelket, nem melengeti jobban az érzéseinket, mint az, amikor semmi más célja nincs az adásnak, csak az, hogy adjunk. Ha úgy érzi, kifacsarja az élet, javaslom, keressen olyanokat, akik kevésbé szerencsések, mint Ön, és segítsen nekik.

Érdeklődjön a helyi családsegítő szolgálatoknál, a Máltai Szeretetszolgálatnál vagy hasonló szakmai szervezeteknél, és kérdezze meg, hol van szükség a segítségére. Örülnek, ha segíthetnek Önnek az indulásban, Ön pedig hamar elfelejti majd a saját gondjait!

5. Írjunk kiáltványt

Már elfelejtette, mit akar az élettől? Könnyű szem elől téveszteni az időt, és még könnyebb elfelejteni, mi szerzett nekünk örömet az életben. Hogyan állítsuk ezeket a dolgokat ismét a középpontba? Szakítson rá egy napot, vagy akár egy egész hétvégét, és írjon egy kiáltványt, egy szándéknyilatkozatot saját magának.

Ahogy írásba foglalja a céljait, meglátja, mire kell összpontosítania. Azt is észreveszi majd, hogy ha egy lépést hátra lép, és az életét, mint egészet tekinti át, más perspektívába helyezheti a pillanatnyi stresszt.

(Folytatjuk)

(Forrás: 11 Simple Ways To Avoid Burnout, angolból fordította: Harrach Orsolya)