Erős máj – karcsúbb test

Elég volt a csípőtáji zsírpárnákból? Ne fogjuk tovább másokra, hanem tegyünk ellene. Bár vannak külső tényezők, jelentős hányadban mégis rajtunk múlik, milyen az alakunk. Ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyek erősítik a májat, fokozhatjuk szervezetünk zsírégető kapacitását, így fogyhatunk.

A túl jó higiénia hizlal

Míg az élelemben gazdag, mozgásért kiáltó életmódunk nagyon népszerű, a jövőben lehet, hogy a gyakori kézmosást vagy a tisztább vizet is okolhatjuk. Egereken végzett kísérletek során a kutatók felfedezték, hogy egy bizonyos bélbaktérium segíthet a testnek több kalóriát kinyerni ugyanannyi ételből, sőt, az étvágyat is növeli. Lehetséges, hogy az antibiotikumok és a rengeteg takarítás révén ezek a baktériumok túlságosan elszaporodnak a többihez képest, állítja Andrew Gewritz, a georgiai Emory Egyetem orvosi karának kutatója. Ez nem azt akarja jelenteni, hogy az elhízás egy fertőző betegség. Senki se várja, hogy hamarosan vehet majd antibiotikumot a zsírpárnák ellen.

Valaki még mindig a génekre fogja

Nem mindenki adta meg magát a környezeti változásoknak: léteznek még sovány emberek. „Ezek az emberek nyertek a genetikai lottón.” – mondta Susan Carnell, a new york-i Columbia Orvosi és Sebészeti Szakkollégium elhízás-kutatója. A kutatók felmérései arra utalnak, valószínűleg a gének szabályozzák, milyen könnyen lakik jól valaki. A farkasétvágy génjével nem rendelkezők gyakran nem is értik, milyen nehéz azoknak, akik nem ilyen szerencsés génállománnyal rendelkeznek, mondta Carnell.

Egy új kutatás eredménye szerint a meg sem született magzat „epigenetikus” üzenetet kaphat az anyaméhben arról, hogy miként szabályozza a saját testsúlyát. Az epigenetika egy olyan elképzelés, hogy ha a gének maguk nem is változnak meg, a funkciójuk módosulhat. A Little Rock-I Arkansas Gyermektáplálkozási Központ kutatói normál súlyú és elhízott patkánymamák ivadékait cserélték ki. Még a közel azonos génállomány és neveltetés mellett is csak a pufók patkányok utódai lettek maguk is ducik. „Ez annak ellenére történt így, hogy a kövér patkányok utódai ugyanannyi magas zsírtartalmú táplálékot fogyasztottak, mint a vékonyaké.” – nyilatkozta Kartik Shankar, a tanulmány kutatója.

Ne akarjunk másokra hasonlítani

Az emberek a saját testsúlyukat másoké alapján ítélik meg, és bizony a túlsúlyosok világában a kövérek felsőbbrendűnek érzik magukat. Kutatások kimutatták, hogy ha valakinek a barátai kövérek, valószínűleg előbb-utóbb maga is a szélesvásznúak körében találja magát, még akkor is, ha ezek a barátok messze laknak. Az oka ennek az lehet, hogy átalakul a normalitásról alkotott vélemény. Egyik nap még kesereg pár extra kiló miatt, másnap már fel se tűnik neki. Ez azt sejteti, hogy az elhízásnak nem csak fiziológiás okai vannak, hanem kulturális és lelki összetevői is.

Míg a BMI-indexek közti eltérésért kétharmad részben a környezet és a gének felelnek, a harmadik harmad lelki eredetű. Nem csak a stresszes életmód vihet rá valakit arra, hogy étellel vigasztalódjon, de a sok idegesség és az alváshiány az anyagcserére sem gyakorol jó hatást. Kessler szerint a másik bűnös például az Egyesült Államok (vagy akár Magyarország) táplálkozási kultúrája, vagyis inkább annak hiánya. Más fejlett országoktól eltérően, melyek nem érik el a Nagy Testvér elhízási rátáját, a tengerentúlon nem értékelik sokra az étkezési rituálékat és az élvezetet. Az irodai asztalnál, vagy útközben kapkodják be a reggelit és az ebédet. Az étellel szembeni hasonló tiszteletlenség miatt folyamatos az éhségérzet, emiatt alakul ki a túlsúly. Aki gyorsan dobálja magába az ételt, esélyes az elhízásra. Aki rendszeresen leül a családtagjai közé enni, azt ez a veszély kevésbé fenyegeti. Az azonban nem mindegy, hol fogyasztjuk el az ételt, és mit eszünk.

A nagyon ízletes ételek, mint például amit a gyorséttermi hálózatok kínálnak, tömény zsír-cukor- és sóbombák. Ahelyett, hogy jóllakatnák az embert, inkább csak éhesebb lesz tőlük, állítja Dr. David Kessler, az FDA korábbi megbízottja. Ezek az ételek különös fokú izgalmi állapotba hozzák az agy érzelmekkel és jutalmazással összefüggő területeit: nagyjából úgy, mint az alkohol, a szex és a kábítószer. Kessler szerint mivel minden sarkon cukor, só és zsír leselkedik ránk, „egy ételkarneválon élünk”. Ahogy az óvodás is kimerül és ingerült lesz a forgatagtól, úgy a mi testünk is inzulinrezisztenciával, cukorbetegséggel, általános gyulladással válaszol. Ez utóbbi egy egész testre kiterjedő immunválasz, mely összefüggésbe hozható olyan problémákkal, mint a szívbetegség vagy a rák.

Autók, székek és díványok

Nem mozgunk annyit, mint vadászó-gyűjtögető őseink, ez is hozzájárul a kollektív hízáshoz. A testmozgás nagyszerűen karban tartja a testsúlyt és szabályozza az étvágyat, mondja Carnell. Ha valaki le akar adni a pocakjából vagy a hátsójából, de „nem csökkenti a kalóriabevitelt, csak mozog, nagyon hosszú időbe telik majd, mire elindul a mérleg nyelve a másik irányban” – mondta Caroline Apovian, a Bostoni Egyetem orvosi karának elhízás-kutatója.

Zsírégető ételek

Néhány zöldségféle és fűszer javíthatja a májfunkciót, vagyis a szervezet méregtelenítő képességét, illetve az inzulinszint beállításában segít, így fokozza a zsírégetést, fogyást is.

Leveles zöldségek

A spenót, a fejes saláta és a többi sötétzöld leveles zöldség remek rost- és energiaforrás. A kutatások szerint a vitaminok és antioxidánsok magas koncentrációja segít megelőzni az éhségrohamokat, miközben véd a szívbetegségektől, a daganatoktól, a szürkehályogtól és a memóriazavaroktól.

Bab és más hüvelyesek

Valamennyi zöldség közül a hüvelyesek tartalmazzák a legtöbb rostot. Ezáltal állandó szinten tartják a vércukorszintet és a testsúlyt is. Emellett káliumban is gazdagok, amely kulcsfontosságú a kiszáradás megelőzésében, továbbá segít csökkenteni a magas vérnyomás és a stroke kockázatát is.

Hagyma és fokhagyma

Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek lebontják a szervezet zsírraktárait, miközben a koleszterinszintet is csökkentik. Ezen kívül vírus-, baktérium- és gombaölő hatással bírnak, továbbá védenek a szívbetegséggel szemben.

Őrölt chili (Cayenne-bors)

A csípős fűszer csökkenti az inzulinszintet, mivel felgyorsítja az anyagcserét és csökkenti a vércukorszintet, ezért a túl magas inzulinszint nem váltja ki a zsír raktározását.

Kurkuma

A főként Indiában népszerű fűszer az egyik legjobb béta-karotin forrás, ez az az antioxidáns, amely megvédi a májat a szabadgyökök károsító hatásával szemben. A kurkuma emellett erősíti a májat és meggátolja a zsír lerakódását a májsejtekben.

Fahéj

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium kutatói kimutatták, hogy napi negyed-egy teáskanál fahéj fogyasztása hatására akár húszszorosára is nőhet a szervezet cukoranyagcseréjének hatékonysága, így a magas vércukorszint nem vezet a zsír raktározásához.

Lenmag és lenmagolaj

Mind a lenmag, mind a belőle készült olaj megköti a zsírszövetben tárolt méreganyagokat és segít eltávolítani azokat a szervezetből. Így csökken a tárolt zsír mennyisége, mi pedig karcsúbbak leszünk.

(Forrás: A nyolc leghatásosabb zsírégető zöldség, A zsírpárnák kialakulásának hét oka)