Az egészséges lábakért

A lábakon áll minden. Nem mindegy, milyen állapotban tartjuk, mennyi figyelmet szentelünk nekik. Egészséges életünk egyik alapja az egészséges láb. Vigyázzunk rá! Íme néhány értékes tipp, hogyan is kényeztethetjük lábunkat.

Járjunk mezítláb

Lehetőség szerint minél gyakrabban húzzuk le a cipőnket, járjunk mezítláb, és hagyjuk a lábunkat lélegezni, érezni és feléledni.

Tegyük lehetővé a lábunk számára, hogy tudatosan részt vegyen az életünkben, és megérezhesse a talajt, amelyben éppen gyökerezünk. Hagyjuk, hogy a talpunk érzékelhesse és figyelembe vehesse lakásunk vagy házunk padlóját, a kert talaját.

Vegyük át a keletiek szokását, hogy lehúzzák a lábbelijüket, mielőtt egy idegen házba vagy idegen lakásba belépnek. Ez a gesztus figyelmességet fejez ki a másik ember lakhelye iránt, és egyben lehetővé teszi, hogy sokkal élőbb kapcsolatot alakítsunk ki vendéglátónkkal és az otthonával. Ebből adódik aztán egy sokkal szilárdabb, kevésbé elrugaszkodott együttlét, egy feszültségektől mentesebb beszélgetés, mely könnyebben eredményekre vezethet.

Tornáztassuk

Hozzuk formában lábunkat játékos feladatokkal.

Végezzünk a lábunkkal olyan tevékenységeket, melyeket a kezünkkel szoktunk – emeljünk fel vele tárgyakat (zsebkendőt, követ, fadarabot, plüssállatot) a padlóról, nyomjuk meg a villanykapcsolót, öblítsük le a WC-t, vezényeljünk.

Próbáljunk ki mezítláb különböző felszíneket, próbáljuk felismerni azokat. Egy kis gyakorlat után akár egy partin is bevethetjük ezt a játékot.

Rajzoljunk és fessünk a lábunkkal. Ez erősíti a kapcsolatot a gyökereinkkel, s ezáltal saját magunkkal is.

Biztosítsunk lábunknak sportolási lehetőségeket. Focizzunk, labdázzunk, görgessünk és emeljünk fel páros lábbal egy gumilabdát.

Kényeztessük

Hagyjuk beszélni a lábunkat: vegyük elő régi tudományunkat, és flörtöljünk ismét, tudatosan, a lábunkkal, tudván tudva, hogy lábfejünk milyen erotikus.

Ajándékozzuk meg a lábunkat egy talpreflexzóna masszázzsal, kezünkkel, majd lábunkkal is elvégezve a masszírozást.

Ne sajnáljunk magunktól a professzionális lábápolást és lábmasszázst.

Élvezzük ki a körömvágás vagy lábmasszázs utáni jó érzés pillanatait.

(Forrás: Leben 2010/04, németből fordította: Harrach Orsolya)