Táplálkozás és egészség

A gyerekek, ha hagyjuk, születésüktől fogva szinte mindig a fejlettségi szintjüknek és szükségleteiknek megfelelő ételeket választják. A gyerekek gyorsan nőnek, ezért sok fehérjére van szükségük, ami a húsban, a tojásban és a hüvelyesekben található, kiegészítve rengeteg zöldséggel. Bízzunk ítélőképességükben és kínáljunk gyermekeinknek értékes élelmet.

20101026_taplalkozasesegeszseg1A kínai orvoslás szerint a gyomor olyan, mint egy főzőedény, amelyet a lép csí energiája fűt, ezért ha meleg, enyhén megfőzött ételeket eszünk, nem kell saját energiánkkal megfőzni az ételt. Ha hideg és nyers ételeket eszünk, ez olyan, mintha tüzet raknánk a kályhában, és utána hideg vizet öntenénk rá. Vannak természetesen olyan helyzetek, amikor a hideg étel a megfelelő, például forró éghajlat alatt, vagy bizonyos egészségügyi okokból. Ez olyan, mintha vizet használnánk az elharapódzó tűz ellen.

Ha lehetséges fogyasszunk tiszta és energiát adó ételeket. A műtrágyával, féreg-, baktérium- és gyomirtó szerekkel kezelt talajon termelt élelmiszerek rosszabb minőségűek. Az előfőzött, feldolgozott, tartósított, eredeti jellegüktől megfosztott ételek szinte nem tartalmaznak „jó energiát”.

Az az étel, amelyet egy napnál régebben főztek, már „tönkrement”. Ha egy mód van rá a környéken termesztett élelmiszereket fogyasszunk, ezzel biztosíthatjuk a viszonylagos frissességet. A hipermarketek és szupermarketek korában a legtöbb élelmiszer több ezer kilométert is utazhat, mire a boltba ér.

Mértékletesen a legtöbb ételt fogyaszthatjuk, vannak azonban olyanok is, amelyeket jobb elkerülni vagy legalább nagymértékben korlátozni. Főleg olyan ételekről van szó, amelyeknek erős az energiájuk, vagy nehezen emészthetők, mint a kávé, alkohol, finomított gabonafélék, (fehér finomliszt, fehér rizs), finomított fehér cukor és só.

Cukor helyett használjunk mézet, íze mérsékelten édes, és jellege melegítő, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor nedvességet (nyálkás váladékot) okozhat. A finomított fehér cukornak erős az íze, gyengíti a lép és a gyomor csí energiáját, míg a barna cukor melegít és enyhén erősít.

A hús fogyasztása indokolt, de a fehér húsok könnyebben emészthetők, mivel kevésbé zsírosak. A vörös húsok melegítenek, ezért hideg télben helyes ezeket fogyasztani. Amikor húst eszünk, fogyasszuk úgy, mint az orvosságot, például egy kis mennyiségű párolt húst rengeteg zöldséggel. Ily módon javunkra válik a hús meleg energiája, anélkül hogy megterhelnénk és elgyengítenénk az emésztésünket.

A sertéshús hideg jellegű, lehűti a lép és a gyomor csí energiáját, ez magyarázza, miért okoz olyan gyakran emésztési problémákat, például hasmenést. Ha sertéshúst fogyasztunk, melegítő hatású fűszerekkel, például gyömbérrel, kardamonnal és szegfűszeggel készítsük el.

Általában nagyon helyes gyümölcsöt enni, bár hideg éghajlati körülmények között kívánatosabb megfőzve fogyasztani őket. A gyömbérrel és fahéjjal sütött vagy párolt gyümölcs energiája meleg, és segíti a lép és a gyomor csi energiáját. A trópusi gyümölcsök hidegek és fokozottan hűtenek, tehát inkább forró nyári napokon ajánlottak. Ha például télen valaki ananászt vagy dinnyét eszik, nem veszi figyelembe sem az éghajlat energiáját, sem az étel energiáját.

Időjárási viszonyok

Ha hideg van, a szervezetnek jobban meg kell dolgozni a test felmelegítéséért. Ilyen feltételek mellett tehát igen fontos a csí védelme és erősítése meleg ételek fogyasztásával. A meleg étel alatt azt értjük, amit rövid ideig főztek, például pároltak vagy állandóan kevergetve megpirítottak. Így elkészítve a zöldség forró lesz, de ropogós marad, és minden jó tulajdonságát megőrzi. A vékonyra szeletelt hús is igen gyorsan átsül. Fontos hogy az étel étvágygerjesztő és ízletes legyen.

Melegben hűsítő ételeket ajánlott fogyasztani és különböző nyers ételeket. Azonban még itt is szükség van a lép energiájának a védelmére. Meleg éghajlat alatt az embereknek általában problémájuk van a vérrel, mivel a vérnek keményebben kell dolgoznia, hogy lehűtse a testet. Az emberek hajlamosak túlfűteni a testüket, és ezáltal méreganyagokat termelni. A pórusok kinyitása, a verejtékezés elősegítése a hűtés és a méregtelenítés egyik módszere. A fűszeres (csípős) jellegű ételek, például csili, ezt a hatást fejtik ki azáltal, hogy a tüdő utat nyit az energiának a test külső felületén. Ha hideg éghajlat alatt fogyasztanak ilyen ételeket, az megnyitja a testet a hideg számára, és a nyitott pórusokon keresztül a hideg mélyen a testbe hatolhat.

Az étrendünket tehát mindig a saját egyészségi állapotunk szerint és az adott időpontban érvényes időjárási feltételekkel összhangban kel kialakítanunk

Mikor együnk?

Figyelembe kell venni még az étel mennyiségét és elfogyasztásának az idejét is. Nagy étkezésre legjobb időszak a reggel. A lép és a gyomor ideje a délelőtt 7-11 óra. Ezeknek a szerveknek az energiája ekkor van a tetőpontján, tehát ekkor helyes nagy mennyiségű ételt fogyasztani. Ez az alapja annak az ősrégi közmondásnak, hogy „reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus”. Este a lépnek és a gyomornak pihenni kell, tehát a legjobb, ha vacsorára nem eszünk sokat, és ha lehet, este 7 óra után egyáltalán ne együnk semmit.

Hogyan együnk?

A rendszertelen evés, az egyes étkezések kihagyása és a zaklatott körülmények között történő étkezés mind kimerítik a lép és a gyomor csí energiáját. Ha evés közben a televíziót nézzük, akkor a csí és a vér a szemekhez húzódik, és feszültség nehezedik a májra. Ezért a gyomor nem tud az étel feldolgozására „koncentrálni”. Ha nyugodt körülmények között, a család többi tagjával együtt, fesztelenül folynak az étkezések, ez már önmagában egészséges foglalatosság, és erősíti a lép és a gyomor energiáját.

A főzés következményei

Előfordul, hogy túlfőzzük az ételt. Azoknak a zöldségeknek, amelyeket fél órán túl főznek, tönkre megy az energiájuk.

Sütési-főzési módszerek:

  • sütés: a hagyományos módon, nem túl forró sütőben sütött étel segíti a lép energiáját
  • gőzölés: eredménye nedvdús étel, ami hasznos a tüdőnek
  • párolás, pirítás: mindkét módszerrel készült ételek melegítő hatásúak
  • zsírban sütés, grillezés, nyárson sütés: ezek a módszerek növelik az étel energiáját, ezért hideg időben előnyösek (annak ellenére, hogy a kerti grillsütésre áltálában nyáron kerül sor)
  • mikrohullámú sütő: erős energiát hoz létre, eloszlatja az étel csí energiáját, és kiszárítja a nedveket. Ha hosszú időn keresztül fogyasztunk mikrohullámú sütőben készült ételeket, ez gyengíti a lép és a gyomor csí energiáját, szárazságot okoz a testben, ami forróság formájában nyilvánulhat meg.

Nyugaton általában arra figyelünk, hogy milyen ételt fogyasztunk és milyen mennyiségben. Ha figyelembe vesszük az étel energiájának minőségét, belátható, hogy nem az étel mennyiségét kell elsődleges tényezőként számításba venni, hanem az ételek összetétele és elkészítési módja a legfontosabb. Az ételek és ízek egyensúlya a legegészségesebb táplálkozási módszer, a minden területen érvényes mértékletesség figyelembe vételével.

Csörnyei Ida
természetgyógyász, családfelállító terapeuta
Tanácsadás