Fogyás acai bogyóval

Kis kerek sötétkék színű gyümölcs, jelenleg mindenki erről beszél – az acai bogyó. Hogy gyümölcsként, lének vagy egyéb formában fogyasztjuk-e, közömbös. A kis bogyók iránti különleges lelkesedés Amerikából származik.

A hollywoodi sztárok esküsznek az acai bogyó hatására, mely mind a fogyásban, mind öregedés ellen segít. Az acai bogyó csodagyümölcsnek minősül az egészség megőrzésében, a wellnessben és a kozmetikában. Az acai pálma gyümölcse az Amazonas őserdeiben terem. Brazíliában már évszázadok óta használják ételek ízesítésére. Az amazóniai bennszülött törzsek az „élet fájaként” tisztelték az acait, évszázadokon át termesztették ültetvényeiken és fogyasztották, balzsamként hatott egészségi állapotukra. Az amazóniai bennszülöttek állítólag harcba indulásuk előtt is acailét ittak, hogy fokozzák erejüket, állóképességüket. Helyi legendák mágikus erőt tulajdonítottak az italnak, mely fokozza a szexuális vágyat és teljesítőképességet.

Az acai bogyó hatása

Eddig szinte egész Európában ismeretlen volt, mígnem Amerikából jött a hír, hogy az acai bogyó valódi csodagyümölcs. Nagyon gazdag tápanyagokban, mint az aminosavak, létfontosságú zsírsavak, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. A gyümölcsök közül növényi tápanyag összetételben a legjobb antioxidáns, vagyis megköti a szervezetben a szabad gyököket, melyek többek között a bőr természetes öregedésért is felelősek. Egyidejűleg az antioxidánsok elősegítik a sejtek megújulását, és méregtelenítik a szervezetet. Emiatt használják az acai bogyót a kozmetikában is. A gyümölcsben található anthocyaninok elősegítik a véráramlást, és megelőzik a trombózis kialakulását. Az erőteljes antioxidánsokon kívül az acai esszenciális zsírsavakat, aminosavakat, növényi szterineket is tartalmaz, amik vegyileg magukhoz kötik a koleszterint. A szterin segít fenntartani a normális koleszterin szintet, szabályozza termelődésének volumenét. Segíti a prosztata és az egész immunrendszer helyes működését.

Fogyás az acai bogyóval?

Az acai bogyó állítólag segít az „álomsúly” elérésében, és a nem kedvelt zsírpárnák zsugorításában. Csökkenti az étvágyat is. Számos acai bogyó recept szolgálja a speciális diétát. A súlycsökkentésben gyakran szerepel étrend-kiegészítőként is porok, kapszulák és tabletták formájában. Általánosságban azonban meg kell jegyezni, hogy a gyümölcsöt friss és eredeti formájában célszerű fogyasztani. Mivel a gyümölcs leszüretelése után csak mintegy 36 óráig élvezhető, Európában szárított, vagy pép formában kínálják. Itt fontos ügyelni arra, hogy az anyagtartalom milyen koncentrációban van jelen.

Őrizzük meg jó formánkat az acai bogyóval

Nem kétséges, hogy az acai bogyó az a gyümölcs, mely támogatja a kiegyensúlyozott étrend-tervet, és ez által pozitíven hat az egészségre. Amellett, hogy nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, megtalálható benne az A-vitamin, C-vitamin és E-vitamin. Az acai bogyók nagy számban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat. A kis bogyók az értékes anyagok révén energiát adnak a szervezetnek, erősítik az immunrendszert és növelik az általános közérzetet. Hogy az acai bogyók valóban elősegítik-e a kívánt súlycsökkenést, tudományosan eddig még nem bizonyított. Frissen elkészítve mindenesetre ízletes gyümölcs. Egyébként az itthoni színes bogyóink, például a málna és a cseresznye szintén nagy arányban tartalmaznak hasznos másodlagos növényi anyagokat.

És az is igaz, hogy aki nem a káros jojó-hatással akar fogyni, meg kell változtatnia az étrendjét, és fontos a testmozgás és a sport ésszerű integrálása is a mindennapi életbe – függetlenül az acai bogyótól és egyéb bogyós gyümölcsöktől.

(Forrás: Abnehmen mit Acai Beeren? Fordító: Koncz László)