Kényeztessük magunkat otthon, természetes anyagokkal

A mindennapos rohanások után ki ne vágyna arra, hogy végre semmi más dolga ne legyen, csupán ücsörgés egy kellemes wellness fürdőben. Ezek a gyógyfürdők a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokkal nem nevezhetők olcsó mulatságnak. Szeretnénk pár tippet adni ahhoz, hogyan teremtsünk magunknak otthon wellness szalont anélkül, hogy mélyen a zsebünkbe kellene nyúlni. Apró ötleteink hozzásegítenek a kellemes relaxáláshoz, amely a kikapcsolódás mellett az egészségünket is támogatja. A kipihent, felfrissült szervezet ugyanis bármilyen, a külvilági élettel kapcsolatos interakcióban jobban helyt tud állni

Természetes fürdősók

A természetes fürdősókkal elkészített otthoni fürdő tökéletesen ellazít, fürdés közben testünkben beindul a méregtelenítés is. Izomlazításhoz kiváló a keserűsóban való fürdőzés. Ez a só egyidejűleg semlegesíti a szervezetünkben lévő savakat is. A szódabikarbónás fürdő lúgosító hatással bír, ezáltal a radioaktivitást semlegesíti. A negatív energiákat űzik el a minőségi tengeri sók, s ez különlegesen jó hatással van egész testünkre. Különösen ajánlott a tengeri sós fürdőzés egy-egy stresszes nap végén. Egy-két csészényi só a fürdővízbe és máris, szó szerint elmerülhetünk a relaxációban.

Illóolajos fürdőzés

Az illóolaj szintén tökéletes kiegészítője lehet a kádban való fürdésnek. A legnépszerűbb aromák közé tartozik a levendula, rózsa, rozmaring és teafa olaj. A levendula jól ismert az idegnyugtató hatásáról, a rózsa jó idegerősítő, csökkenti a feszültséget, a rozmaring pedig élénkíti a szellemet. A teafa olaj nagyon jó hatással van a bőrünkre. Kiváló ellenszere lehet a pattanásos bőrnek, gombás és bakteriális fertőzéseknek. Tizenöt csepp a fürdőkád vizébe elegendő ezekből az illóolajokból.

Relaxáló üdítők

Nemcsak az illóolajos fürdés lehet része az otthoni wellnessnek. A vizet különböző ízesítésekkel fogyaszthatjuk is. Például tehetünk a csapvízbe vagy ásványvízbe uborkát vagy citromot. Az uborkás víz elkészítése pofon egyszerű. Nagyon vékonyra szeletelt uborkát tegyünk ásványvízbe, hagyjuk egy éjszakát állni a hűtőben.

A jázminvirág szirmaival ízesített víz lehet egy másik finom frissítő. Egy maréknyi vegy- és permetszerektől mentes jázminvirág szirmot szórjunk egy kancsó ásványvízbe, fogyasztás előtt legalább négy órát hagyjuk ázni. Ezek az ízesített vizek amellett, hogy finomak, frissítenek is, és természetesen hidratálják szervezetünket. A jázmin ismert a kedélyjavító hatásáról, ugyanakkor pozitív hatása van a női szaporító szervekre is, gyógyító hatással bír nőgyógyászati bajok esetén. Az uborka jót tesz a bőrnek, és kiváló frissítő és hűsítő hatású.

Bőrradírozás otthon

A tengeri sóból és kókuszolajból készült bőrradír élénkítő hatása mellett leradírozza testünkről az elhalt hámsejteket is. Néhány kiskanál minőségi tengeri sót vegyítsünk egy vagy két kiskanálnyi kókuszolajjal, és máris kész a bőrradír. Irány a zuhany, szappanozzuk le magunkat, ismét zuhany, majd dörzsöljük át testünket a természetes bőrradírunkkal, végül öblítsük le az egész testet. Ezután úgy érezzük majd, mintha a bőrünket kicserélték volna. Nagyon figyeljünk, hogyan lépünk, csak óvatosan az olajtól csúszós felületeken!

A bőr enzimes kezelése

A gyógyfürdők népszerű szolgáltatása az enzimes bőrradírozás. Az enzimeket azonban nehéz „életben tartani”. A friss gyümölcsök használata sokkal kézenfekvőbb és olcsóbb megoldás, mint a drága, mesterségesen kinyert enzimek alkalmazása. Rengeteg lehetősége van az enzimekben gazdag arc- és testápolók házi előállításának. Legnépszerűbb az ananász és a papaya felhasználása. Keverjünk egy kis ananász és/vagy papayát más természetes anyagok egyikébe. Aloéval vegyítve tökéletes hidratálót kapunk. A zabpelyhes ananász/papaya keverék kiváló bőrradírozó. A citromlé világosítja a bőrt, és a bőr elszíneződéseit, az öregedés jeleit – ezzel is vegyíthetjük a gyümölcsöket. A méz szintén kiváló párosítás. Mélyen felszívódik, remekül táplálja a bőrt, emellett antibakteriális hatású is. Ha kiválasztottuk a számunkra tökéletes kombinációt, csak keverjük össze a természetes alapanyagokat, kenjük fel arcunkra vagy akár egész testünkre, majd tíz perc eltelte után finoman mossuk le.

(Forrás: Treat Yourself with Natural Homemade Spa Treatments and Recipes, angolból fordította Hunyadi Edit)