Izzadjuk magunkat egészségesre bikram jógával

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a bikram jóga, amely a jóga egyik legújabb formája. Van egy másik elnevezése is, hot vagyis forró jóga. Lényege a hagyományos jógagyakorlatok ötvözése. Bikram jógázás közben fizikai és mentális kondíciónk is javul, így növelve testünk egyensúlyi állapotát és rugalmasságát.

Kezdetek

A bikram jóga elnevezése Bikram Choudhury nevéből származik. Ő ennek a mozgásformának az alapító atyja. Bikram Choudhury az indiai jóga híve és gyakorló súlyemelő volt. Egy sérülése következtében abba kellett hagynia a súlyemelő versenyekre járást. Hosszú, kitartó gyakorlással kifejlesztett egy olyan jógagyakorlatokból álló mozgássort, amelynek segítségével aztán teljesen felépült sérüléséből. Ebből a gyakorlatsorból fejlődött ki a bikram jóga.

Bemelegítés – szó szerint

E jóga másik neve, a hot jóga elnevezés onnan származik, hogy az órák egy mesterségesen felfűtött teremben, 38-40 fok körüli hőmérsékleten zajlanak. Először szokatlan lehet a magas hőmérséklet, főleg az olyan országokban élő embereknek, akik egyébként sincsenek hozzászokva a nagy forrósághoz. A felfűtött terem, a forró környezet előnye, hogy ilyen körülmények között kevésbé sérülékeny a szervezet. Az izmaink szó szerint fölmelegszenek, ezáltal jobban nyúlnak, vagyis tovább tudjuk nyújtani a különböző jóga pózokat. Az izmok meghúzódásának, sérülésének valószínűsége nagymértékben lecsökken, hiszen a bikram jóga közben a testünk és összes izmunk ellazult állapotban van, ízületeink nagyobb rugalmassággal rendelkeznek, jobban nyúlnak.

26 pozíció az egészséges testért és szellemért

Minden egyes bikram jógaóra ugyanazt a gyakorlatsort tartalmazza jógaközponttól, országtól, tanártól függetlenül. Az órák 26 különálló gyakorlatból állnak, és minden gyakorlatot megismételnek a résztvevők a 90 perces óra alatt. Az álló, ülő és fekvő gyakorlatok úgy vannak kialakítva, hogy teljesen átmozgassák testünket. Testünk minden tájékát fokozatosan átmozgathatjuk az óra alatt, miközben a hangsúly az izmaink és az ínszalagjaink nyújtására tevődik. Persze emellett a belső szerveket és mirigyeket masszírozó pozíciók is részei az óráknak. Ezekkel hormonokat szabadíthatunk fel szervezetünkben, és regenerálhatjuk elhalt szöveteinket is. A gyakorlatsorozat segít minden egyes sejtünk feltöltődésében, a méreganyagok távozásában, és oxigénnel telíti a vérkeringést. Frissen és egészségesen tartja a szervezetünket. A forróság elősegíti szervezetünk méregtelenítését, hiszen a sok izzadással rengeteg méreganyag is távozik testünkből. Egyáltalán nem egyedi eset, hogy több liter folyadékot veszít az ember egy-egy bikram jógaóra alkalmával a forróság és a mozgás következtében. A forróság és a strukturált gyakorlatsorozat egyidejű jelenléte holisztikusan hat az egészségünkre is. Sokan számolnak be az órák utáni eufóriáról és kirobbanó energia érzéséről.

A rendszeresen végzett bikram jógával képesek leszünk jobban kezelni a mindennapok stresszhelyzeteit. Növekszik erőnlétünk, és ha egyidejűleg egészségesen táplálkozunk, akkor ez a súlycsökkenést is elősegítheti. A bikram jóga nem a könnyű mozgásformák közé tartozik. Ám számos előnyét nézve fizikai és mentális egészségünkért mindenképpen megéri végigizzadni a kilencvenperces órákat.

(Forrás: Bikram Yoga – A Hot and Steamy Workout For Healing and Detoxification,  angolból fordította Hunyadi Edit)