Biztonságban a síszünetben is

A legtöbben alig várják, hogy leessen az első hó és elindulhassanak végre síelni vagy szánkózni. Mielőtt elindulnánk vakációzni, fogadjunk meg néhány jó tanácsot a biztonságunk érdekében.

Azt gondolnánk, hogy a téli sportoknál nincs is egészségesebb, de ez csak részben igaz. Bár az egy hetes sítábor alatt minden porcikánkat átmozgatjuk és ahelyett, hogy egész nap a tévé előtt pihennénk, mozgunk, siklunk, mászunk, azonban ha nem figyelünk, a bőrünk egészsége károsodhat. Mielőtt elindulnánk a napi sítúrára, jó, ha gondolunk néhány fontos dologra biztonságunk érdekében.

Bőrápolás

A réteges öltözködés és az állandó mozgás miatt nem érezzük a hideget annyira elviselhetetlennek síelés, szánkózás vagy túrázás alatt, de ha nem is fázunk, a bőrünk igenis érzi a metsző szelet, a farkasordító hideget. Ha nem ápoljuk arcbőrünket megfelelően a téli hónapokban, az kiszáradhat, kirepedezhet, kivörösödhet, viszketni és fájni fog, sőt, súlyosabb esetben akár ekcémát vagy egy komolyabb bőrproblémát is összeszedhetünk. Ne hagyjuk, hogy a vakációt bármilyen bőrprobléma beárnyékolja.

Évszázadokkal ezelőtt nem léteztek még testápolók, így az emberek zsírral védekeztek a hideg ellen. Ma már szerencsére számtalan termék áll rendelkezésünkre, csak ki kell választanunk a bőrtípusunknak megfelelőt. Válasszunk minél zsírosabb krémeket, akár az arcunkra, akár a kezünkre kenjük. Ne csak egyszer használjuk egy nap, ha tehetjük, legalább háromszor, négyszer kenjük be vele a bőrünket. Akinek extra száraz vagy érzékeny a bőre, a legjobb, ha gyógyszertárban keverteti ki a kencét – ezekben ugyanis nincs semmi olyan összetevő, ami irritációt okozhat. A bőrápoláshoz szükséges krémeket feltétlenül vigyük magunkkal.

Házi praktika: Hajdanán Kleopátra is a tejet alkalmazta száraz, kivörösödött bőrre. Így ha még inkább szeretnénk kényeztetni magunkat, akkor öntsünk a fürdővizünkbe egy kis tejet, vagy használjunk tejes testápolókat. Adjunk a vizünkhöz kettő vagy három liter tejet vagy 300 gramm tejport, de vigyázzunk arra, hogy a víz ne legyen 37 foknál melegebb. Sampont vagy szappant ne használjunk, csak élvezzük a tej gyógyító hatását.

UV-védelem

Síelés, hegyi túrázás vagy szánkózás során még inkább figyelnünk kell a bőrünkre, hiszen több ezer méter magasan az UV-sugárzás is nagyon erős. A felettünk lévő levegőréteg vastagsága sokkal ott kisebb, mint az alacsonyabban fekvő területeken, így a napfényt sem tudja annyira tompítani és megszűrni. A hóval borított lankák ráadásul nyolcvan százalékban tükrözik vissza a napsugarakat, így a bőrünk és a szemünk nagy veszélynek van kitéve. Bármennyire is furcsa, emiatt nemcsak nyáron kell védekeznünk ezek ellen a sugarak ellen, hanem bizony télen is. A magas hegyeken ugyanis ugyanúgy leéghetünk, mint egy homokos tengerparton. Minden esetben használjunk magas, legalább 15-20 faktoros fényvédőkrémet, és ha tehetjük, húzzunk napszemüveget is, még akkor is, ha kicsit ködös az idő, ugyanis a magaslatokon még az erős felhőkön is átszűrődik a sugárzás. A szánkra is használjunk napfényvédős ajakápolót.

Kerüljük el a síbaleseteket!

Nagyon fontos, hogy a vakáció előtt már legalább egy-két hónappal érdemes elkezdeni egy kicsit edzeni, mozogni, bemelegíteni, hogy ne síelés alatt kapja a testünk a legnagyobb terhelést. Reméljük, hogy most mindenki a legjobb formában indul el., mert az erős izomláz nagyon megnehezítheti az önfeledt pillanatokat, nem beszélve az izomhúzódásokról, sérülésekről. Utazás előtt tehát minden reggel tornázzunk legalább fél órát, mozgassuk át minden porcikánkat, leginkább a lábainkat, hiszen azok kapják a legnagyobb terhelést. Az edzés mellett figyeljünk egy kicsit az étkezésre is, szoktassuk a gyomrunkat könnyű ételekhez. Bármennyire is vigyázunk magunkra és megpróbáljuk elkerülni a baleseteket, indulás előtt nem árt bebiztosítani magunkat és biztosítást kötni. Ezt soha ne felejtsük el.

Igyunk sokat!

Mivel sokat mozgunk, sokat izzadunk, ezért folyadékot vesztünk, amit mindenképpen pótolnunk kell. Sör vagy forralt bor helyett igyunk nap közben inkább meleg teát vagy vizet, este pedig nyugodtan vehetjük az irányt az egyik Hütte felé.

(Forrás: Ist Ihre Haut winterfest?, németből fordította T. B.)