Az ABA módszer Magyarországon

Robert Schramm gyógypedagógus a frankfurti Knospe-ABA központ vezető terapeutája, nemzetközi előadó, ősszel Budapesten tartott kétnapos tréninget Légy gyermeked legjobb tanára! címmel az autizmus spektrumzavarral élő gyermekek családtagjai, terapeutái, segítői és minden érdeklődő számára.

Az ABA a tanítás tudománya

Az ABA egy angol mozaikszó (Applied Behavior Analysis), a módszer Magyarországon Alkalmazott Viselkedésanalízis néven vált ismertté. Hosszú évek kutatómunkája alapján fejlesztették ki a hatékony tanulás elősegítésére. Kiválóan alkalmazható figyelemzavaros, hiperaktív, autista, autisztikus gyerekek fejlesztésére.

Az ABA mindig az interakciók megértésén és azok fejlesztésén alapul. Nemcsak terápiás szituációban, hanem az élet minden területére kiterjedően analizálja az emberi viselkedés alapelveit és szabályait azért, hogy felhasználja azokat a tanulási folyamatok hatékonyságának növelésére.

Más módszerek esetén általában az a szokás, hogy a gyermekeknek fejlesztő szobákat vagy intézeteket hoznak létre, ahová el kell vinni őket valamilyen heti rendszerességgel néhány órára. Itt megtanítanak számukra bizonyos készségeket, melyeket a nap 24 órájában kellene tudniuk alkalmazni ahhoz, hogy integrálódni tudjanak. A való élet szabályai azonban a legritkább esetben érthetőek és tanulhatóak meg egy olyan helyen, amelyből kizárták a külvilágot.

„Olyan körülményeket kell teremtenünk a gyermeknek, ahol minden egyes nap, minden perc, minden interakció a környezettel motiválja és megerősíti a gyermeket azért, hogy jobb döntésekre ösztönözze, miközben törli, blokkolja a megerősítést a nem megfelelő viselkedések esetén. Ennek az az egyetlen módja, hogy a terápiát visszahozzuk az otthonokba, az iskolákba, hogy megtanítjuk a gyermek környezetében egyébként is jelen lévő felnőtteket, hogyan csinálják ezt a nap 24 órájában és lehetőleg annak minden percében.

Ha megtaníthatom a szülőknek azt, hogyan értelmezzék és alkalmazzák az alapelveket olyan mindennapos helyzetekben, mint a cipőhúzás, fürdés, fogmosás vagy vásárlás, hogy képessé váljanak kezelni ezeket a helyzeteket megfelelő gyakorlás után, minden egyes napon, akkor a gyermek hihetetlen fejlődést érhet el. Néhány esetben ez nem olyan könnyű, de sokkal nagyobb eséllyel lesznek képesek kihozni a gyermekből a saját maximumát, mint ha csak egy terapeuta dolgozik ezen.

Egyénre szabottan

Egy másik nagyon fontos tényező, hogy ezeket az alapokat a terapeuta képes legyen egyénre szabottan alkalmazni, hogy elérje az adott gyermeket. Képesnek kell lennie, hogy ne húzza rá az ABA-t a gyermekre anélkül, hogy figyelembe venné az egyéniségét, érdeklődését, korát! Időt nem kímélve fedezze fel, hogy mik az adott gyermek vágyai, mire van szüksége, mi az, ami az ő esetében valóban működik, vagyis a gyermek egyéni szükségleteinek figyelembevételével állítsa össze a programot. Ez az, amit egy konzultánstól el kell várnunk, aki az otthonunkban velünk együttműködve tanítja, segíti és irányítja a terápiát.” – vallja Robert Schramm.

Az ABA program mindig az adott gyermek felmérésével indul, majd egy személyre szabott terápiás programmal folytatódik. A szülők legfontosabb szerepe a terápia során az, hogy folyamatosan, naprakészen együttműködjenek, és az, hogy segítsenek megtalálni azokat a megerősítő eszközöket, amelyekkel eredményt lehet elérni a fejlesztés során.

„Ha ránézünk a gyermekre és kérünk tőle valamit, csakis arra alapozva, hogy megkértük rá, hogy ezt akarjuk, hogy megtegye, akkor eleve kudarcra ítéltük a kísérletünket.

Soha nem lesz elég, ha pusztán megmondjuk, mit tegyenek! Meg kell találnunk az okot a miértre! Miért tenné meg ez a gyermek azt, amit kérek tőle? Miért akarna ez a gyermek nekem ebben a helyzetben választ adni? Ki kell használnom az ő céljait, a motivációit, bármi is legyen az, indokként arra, amiért együttműködik velem.

A gyermekkel együtt végzett minden egyes tevékenységet a lehető legviccesebbé kell tennünk. Így motiváltak lesznek, hogy velünk akarjanak lenni és velünk is maradjanak.”

A magyarországi helyzetAutizmus

Maga a módszer már tíz évvel ezelőtt arra a pontra fejlődött, hogy 1999-ben az Egyesült Államok Főtisztviselői Jelentésében elismerték, hogy a hosszú távú eredményesség tekintetében, az ABA az egyetlen terápiás módszer, amely több mint 30 éves tudományos bizonyítékkal rendelkezik, ami alátámasztja a megalapozottságát.

Sajnos hazánkban az ABA-t a fent felsoroltak ellenére hivatalosan nem oktatják a felsőoktatási intézményekben. Hazánkban egy ABA központ működik Budapesten, alacsony munkatársi létszámmal, ahol tudomásunk szerint jelenleg is várólistára lehet feliratkozni. A vidéki helyzetről nincsenek információink.

A magyarországi leendő terapeuták képzése, gyakorlati tapasztalatai és száma a legnagyobb probléma: a külföldi képzés nem mindenki számára járható út, hazánkban pedig hivatalosan ABA-t tanulni jelenleg nem lehet. Az ABA módszerének sikeres alkalmazásához fel kell tudni venni a ritmust az intenzív fejlesztéssel, a napi bontású feladatokkal, a szülők bevonásával és azzal a fajta mindig vidám, aktív, kreativitással, ami elengedhetetlen része az ABA-nek.

Több mint egy éve íródik az első magyar ABA blog, ami egy magyar kislány fejlesztési tapasztalatait foglalja össze. E mellett a tapasztalatcsere és a módszerrel kapcsolatos kérdések a mamaguru.hu weboldalon az ABA filmekhez kapcsolódóan a Társalgó rovatban is elindultak, érdemes csatlakozni, hozzászólni.

A leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik el.

(Forrás: www.mamaguru.hu – természetesen az egészségről)