Az autizmus kezelése másképpen

Ahogy az előző cikkben említettem, az autizmust ma hivatalos körökben általában nem betegségnek, hanem gyógyíthatatlan állapotnak tartják, aminek számos előidézője, kiváltó oka lehet. Állapotnak, amit „el kell fogadni”. Az autizmus kezelése sokszor sajnos kimerül a fejlesztő foglalkozásokban, pedig vannak egyszerű, szelíd és holisztikus kezelési módok.

Szülők, figyeljetek! Íme az autizmus korai jelei

Az autizmussal élők száma a kutatások szerint világszerte exponenciálisan növekszik, Magyarországon 20 év alatt meghússzorozódott. Vajon ez egyedül a jobb diagnosztizálásnak köszönhető, mint ahogy bizonygatják? Mindenesetre az autizmus a hivatalos források szerint gyógyíthatatlan. Furcsa módon nem betegségnek, hanem „állapotnak” tekintik.

Az autisták nem antiszociálisak

Nem igaz, hogy az autisták képtelenek mások érzelmi szükségleteit figyelembe venni. Azok, akik kevésbé képesek empátiára és érzelmeik kifejezésére, általában az alexithymiával küzdenek. Az autisták ugyanannyira törődnek embertársaik érzelmeivel, mint mások, csak éppen hajlamosabbak egy olyan állapotra, amely az empátia megjelenését, ill. kifejezését gátolja.

Az autista nem beteg, hanem túlérzékeny

Az autistákkal kapcsolatban sokak fejében az a sztereotípia él, miszerint ezek az emberek képtelenek a társas érintkezésre, és nehezükre esik alkalmazkodni az őket körülvevő világhoz. Egyre több vizsgálat hívja fel ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az autisták valójában hiperfunkcionálisak, és rendkívüli módon érzékenyek mindenre, ami körülöttük van.

Az anyai vaspótlás összefügg a gyermek autizmusával

Kaliforniai egyetemi kutatók tanulmánya szerint az autista gyerekek édesanyái kevesebb vastartalmú étrend-kiegészítőt szedtek terhességük előtt és alatt, mint a normális fejlődésű gyermekek édesanyái. A vashiány és a következtében fellépő vérszegénység a leggyakoribb tápanyaghiány, különösen várandósság alatt, ami a nők 40-50%-át és csecsemőiket érinti.

A család kutyája segíthet az autista gyerekeken

A csemeténk és a házi kedvencek közötti kötelék hídként szolgálhat a másokkal való kapcsolatteremtésben – derül ki egy friss kutatásból, amely a „feltétel nélküli” szeretet jelentőségét hangsúlyozza az autizmus kezelésében. Az egyesült államokbeli Missouri Egyetem szakértői 70 autista gyermeket nevelő szülőt vontak be az interjús vizsgálatba.

Gyakran alkalmaznak alternatív kezeléseket autizmusra

Amerikában az óvodás korú autisták közel 40 százaléka részesül valamilyen alternatív kezelésben, melyek közül az étrendkiegészítők és a speciális diéták a leggyakoribbak. Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint az autizmus spektrum zavar és annak szociális és viselkedészavar tünetei ellen jelenleg nincs jóváhagyott gyógyszer.

Fertőzések, autizmus: durva következményekkel jár a felmelegedés

A klímaváltozás hatására elszaporodhatnak a génkárosító és daganatkeltő penészgombák, és a fertőzéses, szív-érrendszeri, légzőszervi betegségek mellett az olyan neuropszichiátriai problémákkal is többen szenvednek majd, mint pl. az autizmus. Hazai egyetemek és MTA-kutatóhelyek által létrehozott konzorcium igyekszik már jó előre feltárni ezeket a veszélyeket.

Asperger-szindróma és autizmus: a kettő nem ugyanaz

A BMC Medicine című lapban közzétett friss kutatás szerint az Asperger-szindrómás gyerekek agyi kapcsolatai eltérő mintát mutatnak az autista gyerekekétől. Mindez pedig azt jelenti, hogy a két állapot, melyeket jelenleg a pszichiátriai diagnózisok során egy kategóriába szoktak sorolni a szakemberek, valójában biológiailag eltér egymástól.

Kellemetlen lehet az emberi hang az autista gyerekek számára

Egy új tanulmány érdekes magyarázatot adott arra a kérdésre, miért küzdenek nehézségekkel az autista gyerekek a verbális kommunikáció során, kiderült ugyanis, hogy számukra az emberi hang egyáltalán nem kellemes, sőt kifejezetten rosszul esik nekik hallgatni. A kutatók kiderítették, hogy az autizmussal küzdő gyerekeknél sokkal gyengébb kapcsolatok mutathatóak ki az agy hangot feldolgozó területe és jutalmazó központja között, mint azoknál a gyerekeknél, akiknél nem áll fenn ez a rendellenesség, vagyis az autista gyerekek nem élik át ugyanazt az örömöt mások beszédének hallgatása során, mint egészséges társaik.