Gyakran alkalmaznak alternatív kezeléseket autizmusra

Amerikában az óvodás korú autisták közel 40 százaléka részesül valamilyen alternatív kezelésben, melyek közül az étrendkiegészítők és a speciális diéták a leggyakoribbak. Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint az autizmus spektrum zavar és annak szociális és viselkedészavar tünetei ellen jelenleg nincs jóváhagyott gyógyszer.

A rendellenesség egyéb tünetei közé tartozik többek között a gyomorrontás és az alvászavar is. Az orvosok és a szülők ezért gyakran folyamodnak különféle – néha tudományosan nem bizonyított és nem hagyományos – kezelésekhez a felmerülő panaszok széles körének enyhítése érdekében.

Néhány szakértő attól tartott, hogy a szülők esetleg azért alkalmaznak kiegészítő kezeléseket, mert nincs hozzáférésük a javasolt szociális vagy viselkedési szolgáltatásokhoz, vagy mert megpróbálják elkerülni a hagyományos gyógyszereket, például az oltóanyagokat. A Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics januári számában megjelent tanulmány szerint azonban nem erről van szó.

A kutatásban részt vevő kettő és öt év közötti gyermekek közül a 453 autista és a további 125 fejlődési rendellenességben szenvedő betegek majdnem mindegyike részesült azokban a fizikai vagy viselkedésterápiákban, illetve egyéb szociális szolgáltatásokban, amelyeket a betegség kezelésére általában javasolnak. Sokan szedtek emellett valamilyen hagyományos gyógyszert is olyan tünetek enyhítésére, mint például a reflux, a székrekedés vagy a hangulatzavarok.

Ennek ellenére azok a gyermekek, akik hetente több mint 20 órányi hagyományos viselkedésterápiában és speciális oktatásban részesültek, nagyobb valószínűséggel részesültek alternatív kezelésekben is.

A tanulmány szerzője, Dr. Robin Hansen, a davisi Kalifornia Egyetem kutatója szerint a betegség súlyossága nem számít tényezőnek az alternatív kezelések alkalmazására vonatkozó döntés tekintetében. Az iskolázottság azonban igen. Azok a gyerekek, akiknek legalább egyik szülője felsőfokú végzettséggel rendelkezett, körülbelül kétszer nagyobb valószínűséggel részesültek kiegészítő vagy alternatív kezelésekben, mint az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező szülők gyermekei.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Szülők, figyeljetek! Íme az autizmus korai jelei