Szülők, figyeljetek! Íme az autizmus korai jelei

Az autizmussal élők száma a kutatások szerint világszerte exponenciálisan növekszik, Magyarországon 20 év alatt meghússzorozódott. Vajon ez egyedül a jobb diagnosztizálásnak köszönhető, mint ahogy bizonygatják? Mindenesetre az autizmus a hivatalos források szerint gyógyíthatatlan. Furcsa módon nem betegségnek, hanem „állapotnak” tekintik.

Ezen „állapotban” is a súlyos, a normális életet ellehetetlenítő problémát az alacsonyan funkcionáló autizmus jelenti, ami komoly „melléfejlődéssel”, fejlődésbeli stagnálással, visszaeséssel jár.

Az ilyentől szenvedő gyermeket bizonyos esetekben akár 15 évesen is pelenkázni, öltöztetni, etetni, fürdeni kell, és a gyerek gyakran súlyosan bántalmazza saját magát és a környezetét. Ezt általában a teljes család súlyosan meg szokta sínyleni. Mindezek miatt életbevágóan fontos, hogy tudjuk, mik az alacsonyan funkcionáló autizmus korai jelei. Ha ugyanis időben felismerjük ezeket, jól fejleszthető, sőt, holisztikus kezeléssel akár vissza is fordítható a leépülési folyamat!

Korai, egyszerűbb jelek (lehetnek)

Mindenképpen fontos iskoláskor előtt, de a legjobb már óvodáskor előtt, akár babakorban felismerni a jeleket, mert van, amikor már sajnos úgymond „elmegy a hajó”. Hogyan lehet felismerni? Erre a hivatalos szakértők általában a társas kapcsolatok, a közösségi viselkedés és a kommunikáció bonyolult vizsgálatát ajánlják. Szerencsére vannak ezeknél könnyebben, korábban észrevehető gyanújelek is, amelyeket hivatalos egészségügyi források csak „az autizmussal kapcsolatos gyakori betegségek”-ként, „a biológiai szabályozás zavarai”-ként emlegetnek, noha önmagukban is súlyos életproblémát jelentenek. Nehéz őket nem észrevenni! Ha ezeket a szülők be tudják azonosítani, korán felismerhetik az idegrendszeri zavart. Íme két nagyon fontos alaptünet!

A rendellenes széklet

A székletet többnyire a vegyes táplálkozás bevezetését követően van mód igazán megfigyelni, amely sok gyermeknél a fogzás kezdetekor alakul ki, tehát néhány hónapos korban. Az egészséges, „tankönyvi” széklet gyerekeknél is barnás színű, formált, 100-500g súlyú, naponta legalább 1x, de maximum 3x ürül, szaga van, de nem extrém bűzös. Ezzel szemben egy alacsonyan funkcionáló autista gyermek gyakran, akár napi 5-7 alkalommal is produkálhat székletet; a minősége pedig híg, világos, zsíros, nyákos, extrém bűzös, tele emésztetlen ételdarabokkal (majdnem olyan, mint a tányéron)! Ritkább tünet a székrekedés. Ha rendszeresen ilyet látunk, kezdjünk el gyanakodni!

Természetesen sok egyéb probléma is vezethet furcsa széklethez, mint például bizonyos felszívódás zavarok, intoleranciák stb. Ezekre sokkal hamarabb gondol mind a szülő, mind az orvosi szakma. Van azonban még legalább egy jel, amely akár már 2-3 hónapos korban figyelmeztethet minket az autizmus veszélyére. Ez pedig:

Az ijesztő, autisztikus alvászavar

Ha egy 2-3 hónapos baba éjjel óránként sikítva felébred, és sehogy sem lehet megnyugtatni, az idegrendszeri károsodást jelezhet! Ez a tünet elmúlás helyett odáig fokozódhat, hogy amikor a gyermek már mászni-járni tud, akkor éjszaka napi szinten ijedten felriad és sikítva körberohanja a lakást, mindenbe beleütközve. Mintha nagyon súlyos rémálmai lettek volna. Ha ilyet tapasztalunk, kérjünk mielőbbi segítséget hozzáértő holisztikus szemléletű egészségügyi szakembertől!

A gyermekek többsége küzd alvászavarral különböző okokkal a háttérben, ezért ezt csak a gyanú egyik jeleként említettem, melyet a többi tényezővel együtt mérlegelve kell figyelembe venni. Tehát egy nagyon nyugtalanul alvó gyermeknél nem csak az autizmusra kell gondolni.

Későbbi, bonyolultabb jelek (lehetnek)

Vannak az autizmusnak klasszikus tünetei, gyanújelei, melyeket a mellékelt ábrán lehet látni. Ezek többsége nem a csecsemőkorban jelentkezik, de minél hamarabb észrevesszük, annál hamarabb lehet elindulni a diagnózis és a kezelés felé. Ilyen klasszikus tünetek például, hogy a gyermek hallgat-e a nevére, tud-e együtt koncentrálni valakivel, képes-e másokat utánozni – szerepeket játszani, érzelmileg reagál-e, és még a következők:

  • túlérzékenység zajokra, hangokra
  • túlérzékenység az érintésre, testi kontaktusra
  • beszéd hiánya, vagy szegényes beszéd
  • szemkontaktus hiánya
  • veszélyérzet hiánya
  • indokolatlan, hirtelen felsírás, felnevetés
  • hiperaktivitás vagy éppen passzivitás
  • a társas tevékenységbe való bekapcsolódás nehezítettsége
  • nem megfelelő játékhasználat
  • egyes tárgyak iránti fokozott érdeklődés
  • rituálék, szokott dolgokhoz való görcsös ragaszkodás.

Az autizmus jelei

Nagyon fontos, hogy a fent leírtak gyanújelek, és fennállásuk, különösen önállóan, nem egyenlő az autizmus diagnózisával. A gyanújelek korai felismerése azonban el tud vezetni oda, hogy elindítsunk egy kivizsgálást, folyamatot, fejlesztést, életmódváltást, amely a későbbiekben mind az érintett gyermeknek, mind a szülőknek és a környezetnek élhetőbb életet biztosít.

(Folytatjuk)

Írta: Szalkainé Tóth Tímea, autizmusban érintett szülő, fülakupunktúrás addiktológus
Lektorálta: Dr. Sebő Zsuzsanna homeopata gyermekorvos

Források, további ajánlott olvasnivalók:

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Gyakran alkalmaznak alternatív kezeléseket autizmusra