Az anyai vaspótlás összefügg a gyermek autizmusával

Kaliforniai egyetemi kutatók tanulmánya szerint az autista gyerekek édesanyái kevesebb vastartalmú étrend-kiegészítőt szedtek terhességük előtt és alatt, mint a normális fejlődésű gyermekek édesanyái. A vashiány és a következtében fellépő vérszegénység a leggyakoribb tápanyaghiány, különösen várandósság alatt, ami a nők 40-50%-át és csecsemőiket érinti.

A vas döntő fontosságú az agy korai fejlődésében, elősegíti a neurotranszmitterek létrejöttét, az idegsejtek védőburkának kialakulását és az immunrendszer fejlődését. Mindhárom tényező kapcsolatban van az autizmussal, állítja a California Egyetem kutatója, Rebecca J. Schmidt.Fontos a vaspótlás

Schmidt és társai szerint szerint az alacsony anyai vaspótlás esetén ötszörös az autizmus kockázata a szülés időpontjában 35 éves vagy idősebb, vagy cukorbeteg, vagy magas vérnyomással élő édesanyák gyermekeinél.

Az összefüggés az alacsonyabb vaspótlás és a magasabb autizmus-kockázat között szoptatás alatt volt a legerősebb. Az alacsony vaspótlás miatti kockázat sokkal nagyobb azoknál az idősebb édesanyáknál, akiknek anyagcserezavarai voltak várandósságuk idején. A vashiány gyakori állapot nőknél, főleg, ha anyagcsere zavaraik vannak.

A felismerésből fakadó üzenet a nőknek az, hogy kövessék orvosuk tanácsát, és szedjék várandósságuk alatt a javasolt vitamin- és ásványianyag kiegészítő készítményeket – az ajánlott napi adagolásban.

(Angolból fordította: Korom Lajos)