Fertőzések, autizmus: durva következményekkel jár a felmelegedés

A klímaváltozás hatására elszaporodhatnak a génkárosító és daganatkeltő penészgombák, és a fertőzéses, szív-érrendszeri, légzőszervi betegségek mellett az olyan neuropszichiátriai problémákkal is többen szenvednek majd, mint pl. az autizmus. Hazai egyetemek és MTA-kutatóhelyek által létrehozott konzorcium igyekszik már jó előre feltárni ezeket a veszélyeket.

Az elmúlt száz évben a levegő átlagos hőmérséklete 0,75 fokkal növekedett, de az utóbbi 25 évben a globális felmelegedés üteme felgyorsult, így évtizedenként elemzések szerint már 0,18 fokkal melegszik az átlaghőmérséklet.Több lehet az autista?

A klímaváltozás és járulékos hatásai a fertőzéses, a szív-érrendszeri és légzőszervi betegségek mellett várhatóan jelentősen megnövelik a környezeti hatásokra is visszavezethető neuropszichiátriai betegségben szenvedők számát. A felmelegedés emellett lassan, de biztosan megváltoztatja az adott földrajzi területen élő emberek fizikális teljesítőképességét és stressztűrő képességét is. Az emelkedő globális hőmérséklet ideális szaporodási körülményeket hoz létre többek között a gombáknak, azon belül is az aflatoxinoknak, amelyek a legveszélyesebbek, mert már kis dózisban is génkárosítók és daganatkeltők.

A klímaváltozás várható egészségügyi, állat egészségügyi és környezetbiztonsági aspektusainak vizsgálatára BioKlíma néven közös konzorciumot hozott létre a Semmelweis Egyetem, a Szent István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Állatorvos-tudományi Intézete. A konzorcium működésének lényege, hogy a szakmai kérdéseket egyszerre, egy időben, több oldalról vizsgálják, és a feltárt eredményeket a további kutatási munkában azonnal hasznosítani tudják.