Az autizmus kezelése másképpen

Ahogy az előző cikkben említettem, az autizmust ma hivatalos körökben általában nem betegségnek, hanem gyógyíthatatlan állapotnak tartják, aminek számos előidézője, kiváltó oka lehet. Állapotnak, amit „el kell fogadni”. Az autizmus kezelése sokszor sajnos kimerül a fejlesztő foglalkozásokban, pedig vannak egyszerű, szelíd és holisztikus kezelési módok.

Főleg az autizmus alacsonyan funkcionáló változatánál érdemes elgondolkozni azon, hogy vajon az éjjelente sikítva ébredő, fejét falba verő gyermeknek jó lehet-e a közérzete? Egészségesek-e, rendben levők-e ezek a jelenségek nála? Lehet-e ezeknek oka (amit a hivatalos körök nem ismernek), lehetne-e ezeken valamit változtatni? Az egyre nagyobb létszámú magyar szülői önsegítő csoportokban (is) gyűlnek az arra vonatkozó tapasztalatok, hogy bizony ez nem normális, ebbe nem érdemes csak úgy beletörődni! Lehet és kell is rajta (egészségbarát módon) változtatni. Az alábbi néhány pontban alapvető, egyszerű, szelíd és holisztikus kezelési módokról olvashatnak, a teljesség igénye nélkül.

Táplálkozási reform, funkcionális táplálkozás (diéta)

Sok, autista tüneteket mutató gyermekről derülnek ki orvosi vizsgálatokkal és/vagy diétás napló vezetésével különféle emésztési zavarok, például táplálék-intoleranciák és -allergiák. Ilyen esetekben a táplálékból a gyermek szervezete akár nemkívánatos, testidegen anyagokat is állíthat elő, amelyektől furcsa tüneteket produkálhat. Ezért fordulhatnak elő olyan esetek, hogy egy gyermek étrendjéből elhagyták a tejet, és a gyermek onnantól kezdve átalussza az éjszakát.

A változás nem minden esetben ilyen gyors és könnyű, mert az allergén tápláléknak több időre is szüksége lehet a kiürüléshez. Ez pedig olykor embert próbáló „detox” tünetekkel jár együtt, de megéri kitartani és segíteni a kiürülést! Az alap az, hogy minél kevesebb testidegen adalékanyagot, cukrot, gluténtartalmú gabonát, tejet (kazein) tartalmazzon a táplálkozásunk. Ezen túl pedig oda kell figyelni az egyéni táplálék-érzékenységekre, optimális esetben mind az autista gyermeknél, mint a családjánál!

Fejlesztés, gyógypedagógiai foglalkozások

Ezek azok a kezelések, amelyek keretében „hagyományos” módon foglalkoznak az autista gyermekekkel. Mozgásterápiák (TSMT, szenzoros torna – DSZIT-Ayres, alapozó terápia stb.), pszichoszociális-pedagógiai módszerek (kognitív- és viselkedésterápia, szocioterápiák, készségfejlesztő foglalkoztatások), logopédia. Ezek a fejlesztő technikák nagyon hasznosak, de ha velük párhuzamosan megadjuk nekik az alapot alkalmazott tisztítókúrákkal, holisztikus kezelésekkel, a hatékonyságuk megsokszorozódhat!

CEASE kezelés

Dr. Tinus Smits holland homeopata orvos számos autista gyermeket kezelt eredményesen a CEASE névre keresztelt holisztikus, tisztító-rendező kúrájával. (A kezelésről lent olvasható részletesebb cikk.)

Klasszikus homeopátia, izopátia: hozzáértő szakember által vezetett, személyre és aktuális helyzetre szabott szerek használata. Segít kitisztítani a különféle okok miatt kialakult működési zavarokat az ember minden szintjén, testileg és nem testileg is. A sikeres kezelés során gyakran fordul elő átmeneti tünet felerősödés, „detox” tünet; ezeknél érdemes a kezelő szakemberrel egyeztetve tovább folytatni a kezelést. Örülni is lehet nekik, mert a tünetekkel járó folyamat befejeződését követően törvényszerűen meglepetésszerű gyógyulás, fejlődésbeli ugrás várható. Ide tartozik az oltóanyagból készült homeopátiás szerek (oltási nozódák) használata is.

Táplálékkiegészítők, vitaminok és ásványi anyagok, megfelelő minőségben és mennyiségben. A félreműködő emésztés miatt (is) gyakori az autista gyermekeknél a táplálkozási hiányállapot, amit szükséges orvosolni.

Manuális kezelés, oszteopátia. Előfordulhatnak a gyermekek testének vázrendszerében minimális, vizsgálattal nem kimutatható, mégis tüneteket okozó eltérések. Ilyen például, ha a gyermek koponyacsontjai komplikált születés vagy baleset miatt egy picit elmozdultak egymáshoz képest és egymásnak feszülnek. Ezt a feszülést lazítja a gyermek a fejének a falba verésével, amit például a megfelelő craniosacralis kezelés megoldhat.

Dr. Tinus Smits nagy érdeme, hogy felismerte a külső hatások (elsősorban az oltások) szerepét a kialakult krónikus, visszatérő betegségekben vagy akár a spektrumzavarokban (autizmus, ADHD), és azt, hogy ezeken az állapotokon a CEASE terápia milyen nagyon sokat tud segíteni.

Egyéb állapotjavító lehetőségek

Aromaterápia: különböző, többnyire növényi eredetű, nyugtató hatású vagy neurológiai stimuláns illóolajakat használó terápia.
Proetz-kezelés: a melléküreg-gyulladás egyik szelíd és hatékony gyógymódja.
AIT-terápia (hallásébresztés): a hallási figyelem javításával és a dobhártyát feszítő izom „megdolgoztatásával” a hallási inger feldolgozásának gyorsaságára és hatékonyságának növelésére kíván hatni.
Neurofeedback: az egyik legmodernebb tanulási rendszernek számít napjainkban, amely az agy működésének szabályozásán keresztül fejti ki hatását.
ABA terápia: Applied Behavior Analysis, alkalmazott viselkedéselemzés, a megfelelő viselkedés jutalmazásával segíti annak elsajátítását.
Őssejtterápia: különleges, az emberi szövetek (autistáknál főleg az idegrendszer) hibáinak kijavítására képes sejtek injekcióval történő bejuttatása a testbe.
CBD olaj: a kannabisz növény nem bódító összetevője; a test endokannabinoid rendszerének működését, és ezáltal a szervezet szinte összes funkcióját befolyásolja.
Proinzulin C-peptid: alapvető esetben a hasnyálmirigy termeli, befolyásolja többek között a paraszimpatikus idegrendszer működését, és ezáltal a test öngyógyító mechanizmusait is.

Érdemes kutatni és utánanézni, hogy a mi gyerekünknek mi lehet konkrétan a problémája, és mi működhet nála! Azt hiszem, elmondhatjuk, nincs olyan módszer, kezelés, ami minden autizmusban érintettnél egyformán működik és egyformán hat. A módszerek közül érdemes (szakemberrel konzultálva) az egyénre szabva több módszert is megpróbálni. Sokszor hosszú az út, mire a leghatékonyabb terápiákat megtaláljuk, de az elérhető eredmények megérik a fáradtságot.

Írta: Szalkainé Tóth Tímea, autizmusban érintett szülő, fülakupunktúrás addiktológus
Lektorálta: Dr. Sebő Zsuzsanna homeopata gyermekorvos

Források, további ajánlott olvasnivalók:

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Szülők, figyeljetek! Íme az autizmus korai jelei