Mit rejt a hús nélküli vega-szelet?

Vegetáriánus húspótlók – úgy szaporodnak, mint gombák, eső után. De miért olyan kedveltek, és tulajdonképpen miből állnak? Lehet, hogy nem mind arany, ami fénylik?

Vega-húsgombócNagy termékkínálat

Néhány éve a vegetáriánusok még csak néhány, és nem is mindig ízletes termékből válogathattak. De ahogy nőtt a húsgyűlölők száma és az igény a húspótló ételekre, úgy alakult ki egyre nagyobb verseny a gyártók között. Ez élteti az üzletet, és egyre érdekesebb termékeket eredményez, melyek mind a húskerülők kegyeiért küzdenek.

Már nem csak vegetáriánus hússzeletek léteznek, hanem mindenféle rafinált készétel, Cevapcici, vega rántott hús, Chili con carne. A szendvicsre való feltétekben, például vegetáriánus szalámi, kolbász, májas, is nagyon kreatívak a gyártók.

Az ilyen termékekre szakosodó élelmiszergyártók egyre dörzsöltebbek: addig kísérleteznek a laboratóriumkban, mígy elérik a kívánt eredményt. A gyártók az eredeti, húsos receptekre alapoznak. A helyettesítőknek kinézetben, ízben és állagban lehetőség szerint teljesen olyannak kell lenniük, mint az állati eredetűeknek. Néha ez nagyon jól sikerül. Egyesek olyan jól utánozzák a húsos eredetit, hogy még a nem-vegetáriánusokat is megtéveszik.

Vannak azonban olyan termékek is, amelyeknek nem igen hasonlítanik a húsváltozatokra. Túl puha az állaguk, túl erős vagy túl gyenge a fűszerezésük, nem természetes a színük, vagy olyanok, mintha gumira harapnánk.

Miért esznek a vegák „növényi húst”?

Ennek különböző okai vannak. Elsősorban az élelmiszerbotrányok óta választja egyre több ember a vega termékeket. Egyes friss vegetáriánusoknak ez könnyíti meg az átállást. Mások azért eszik a vega-kolbászt, mert ízlik nekik. Egészségügyi oka is lehet.

A húspótló termékeknek egészséges és környezetbarát imázsa van. Egyrészt, mivel a legjobb termékek biominőségben kaphatók, másrészt, mert a hús ellenfeleként nagyra tartják: a túlzott húsfogyasztán növeli a koleszterintükröt, ami szív- és érrendszeri betegségek egyik kockázati tényezője. Aki hús helyett annak vegetáriánus párját választja, örülhet a nagy tápértékű növényi fehérjéknek, és kevésbé kell ügyelnie a koleszterinjére. Van azonban egy másik oldal is.

Mit tartalmaz a vega-hús?

A növényi húsok alapja elsősorban a zsírtalanított szójaliszt, tofu, búza- vagy édes csillagfürt fehérje. Legújabban már tejalapú termékek is léteznek. Ehhez jönnek még további összetevők, növényi olajak, zöldségek, fűszerek. Ezek mellett azonban a termékek gyakran tartalmaznak aromákat és élesztőkivonatot is.

A német Ökotest fogyasztói lap erős kritikával illeti az összetevőket. Az újság 20 terméket vett górcső alá, és egyesekben káros lágyítókat és peszticideket talált. Tiltakoztak a szerkesztők a természetes aromák hozzáadása ellen is, mivel azok bármilyenek voltak, csak természetesek nem, mivel szintetikusan állították elő azokat. Tüske volt a szemükben az élesztőkivonat is, mely ízfokozót tartalmaz. Egyes termékeken még géntechnológiailag módosított alkotókat is kimutattak.

Kifogásolták, hogy egyes termékek túl sok sót tartalmaznak. Mindezek alapján az Ökotest a vegetáriánus élelmiszerek negyedét olyan mértékben kifogásolta, hogy a vásárlásától is eltanácsoltak. „A termékek fele közepes „kielégítő” vagy „megfelelő” minősítést kapott. Csak két termék érte el a legjobb osztályozást, áll az Okotestben. Öt termék kapott jó minősítést. Húspótléknak csak a „kiváló” és „jó” termékeket ajánlják.

(Forrás: Was steckt im Schnitzel ohne Fleisch? Németből fordította: Harrach Orsolya)