Bye-bye, tofu

A szójából készült tofu (szójatúróból készült, nem csak a vegetáriánusoknak szánt húshelyettesítő) valaha – éveken át – a kedvenceim közé tartozott, mostanában azonban fájó szívvel, de búcsút veszek tőle. Az általam megbízható forrásnak tartott dr. Axe amerikai természetgyógyász és szakíró weboldalán megjelent alapos elemzés nyitotta fel a szememet.

Ha vegetáriánus, ezekre figyeljen!

A vegetarianizmus Püthagoraszig nyúlik vissza, magában foglalja azt a tanítást, hogy az ember kizárólag, vagy elsősorban növényi eredetű élelmiszereket fogyasszon. Többféle vegetáriánus étrend van, ezeknél a táplálkozás okai és céljai eltérőek, különbség van a megengedett állati eredetű élelmiszerek hányada, a növényi eredetűek típusa és elkészítése között.

Életmód hétvége nem csak növényevőknek

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg 2013. augusztus 24-25. között a Vegetáriánus fesztivált, amely táplálkozási szakemberek előadásait, makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, főzőtanfolyamokat, öko és bio szemléletű termék-bemutatókat kínál – nem csak vegetáriánusoknak! A szakmai előadásokon többek között szó lesz az állatvédelemről, a nyers étkezésről, a vegán életmódról és a tej élettani hatásairól.

Mit rejt a hús nélküli vega-szelet?

Vegetáriánus húspótlók – úgy szaporodnak, mint gombák, eső után. De miért olyan kedveltek, és tulajdonképpen miből állnak? Lehet, hogy nem mind arany, ami fénylik?

Szükségük van a gyerekeknek húsra?

Vegetáriánus környezetben nevelkedő gyermeknél a szülők, nagyszülők, vagy a mindenben véleményt formáló szomszédok, ismerősök részéről előbb-utóbb felmerül a kérdés: Szükséges-e a hús a gyermekek étrendjéhez, vagy vegetáriánusként is felnevelhetők?

Gyógyító vegán és vegetáriánus étkezés

Sokszor ma is furcsán néznek arra, aki nem hajlandó húst enni. Divatos hóbortnak, egyfajta megszállottságnak, túlzásba vitt elhivatottságnak tekintik a vegetarianizmust, a vegánizmust. A „kövér” Amerika tekintélyes szakmai szervezete most kiáll a „növényevők” mellett.