Az enzimek és a mindennapi táplálkozás

Az enzimek jelenléte mindennapi táplálékunkban meghatározó fontosságú az emberi egészség megőrzéséhez. Ha a szervezetbe csak biológiai szempontból „halott”, hőkezelt és kémiailag módosított táplálék kerül, akkor a testet kimeríti a tápanyag-feldolgozáshoz szükséges enzimek termelése. Ezeket ugyanis normális körülmények között szintetizált állapotban „élő”, módosítatlan növényi táplálékkal is biztosíthatnánk szervezetünk számára.

Az „élő” enzimektől mentes étrend előbb-utóbb megterheli az emésztőrendszert, valamint az emésztőenzimeket termelő szerveket, és emésztési problémákhoz (teltség érzés, felfújódás, böfögés, székrekedés, esetleg hasmenés), később pedig az úgynevezett civilizációs betegségek kialakulásához vezethet.

Igazi élő táplálékA „civilizációs betegségek” nagyobb arányú előfordulása és a módosított táplálék bevitele közötti összefüggés nem kérdéses, ám ennek a ténynek sajnos még az egészségügyi intézményekben sem szentelnek elegendő figyelmet. Az aktív enzimek táplálkozással való bevitele – és ezzel párhuzamosan az enzimterápia rendszere – tehát egyáltalán nem új keletű orvosi vívmány, inkább törekvés arra, hogy az ember visszatérjen természetes életmódjához, amitől a modern táplálkozási szokásokat követve, paradox módon, nagyon is eltávolodott.

Az enzimek sokrétű feladatai

Az enzimek legfőbb feladata a szervezetben, hogy részt vegyenek a sejteken belül zajló folyamatokban, és biztosítsák a táplálékkal bekerült tápanyagok emésztését. Az emésztőenzimek elemeire bontják a táplálékot (az amilázok bontják a cukrot, a lipázok a zsírsavakat, a proteázok pedig a fehérjéket), ezeket aztán a szervezet saját maga építéséhez vagy energiaforrásként hasznosít.

Általánosságban elmondható, hogy minden nyers állapotú, természetes élelmiszer tartalmazza azokat az enzimeket, amelyek fontosak a szervezeten belüli lebontásához. Az olyan táplálék, amely 45 °C-nál melegebb hőkezelésen esett át, semmiféle élő enzimet nem tartalmaz, mert bekövetkezett az enzimek visszafordíthatatlan lebomlása.

A nyers táplálék rágásakor az élelmiszerben jelen levő enzimek összekeverednek az egész falat tartalmával. A nyers táplálék tápanyagainak lebontása így már a szájban megkezdődik, sőt már a tányéron is megindul, ha az ételt megfelelően készítették el (erjesztett és fermentált élelmiszerek). Az események később az emésztőrendszerben folytatódnak, mert ott csatlakoznak a folyamathoz a szervezet által kiválasztott enzimek.

Ily módon emésztik a táplálékot a természeti élőlények, és így emésztett több ezer éven át az ember is. Egészen addig, amíg el nem kezdte táplálékának hőkezelését, ezzel csökkentve a természetes enzimtartalmat.

Az enzimhiány megterheli a testet

A hőkezelt étel megemésztéséhez a szervezetnek magának kell előállítania a szükséges enzimeket. A saját emésztőenzimeket tartalmazó, nyers táplálék emésztésétől eltérően, a testnek ilyenkor sokkal több emésztőenzimet kell termelnie. A szervezet tulajdonképpen újra szintetizálja a lábasokban és serpenyőkben megsemmisült enzimeket, ezért az enzimtermeléshez nemcsak óriási energiát, hanem az enzimek szintéziséhez szükséges különböző építőköveket (aminosavak, vitaminok és ásványi anyagok) is fel kell használnia. Elmondható tehát, hogy tulajdonképpen teljesen fölöslegesen fosztjuk meg magunkat ezektől az anyagoktól, és ezzel együtt megterheljük az enzimkiválasztó mirigyeket is.

A szemnek gyönyörű és a vitaminok tárházaFigyelembe kell vennünk továbbá, hogy ha a szervezetet emésztőenzimek termelésére kényszerítjük, azzal elkerülhetetlenül károsítjuk a többi enzimet, amelyekből idővel egyre kevesebb lesz. Az emésztőenzimek túlságosan nagy arányú termelése destabilizálja a szervezet biokémiai metabolizmusát. A szervezet túlterheléséből fakadó hátrányos hatások általában azonnal nem észlelhetők, rendszerint a kor előrehaladásával, esetleg a terhelések felhalmozódásával (rossz étrend + stressz + növekvő szennyezettség) jelentkeznek. Ennek következménye a szervezet idő előtti kimerülése, fáradtság, kóros elhízás, erős fogékonyság a fertőzésekre és a „civilizációs betegségekre”, végül a teljes leépülés.

A kutatók álláspontja megegyezik abban, hogy az ember bizonyos enzimkészlettel születik, amely élete során folyamatosan csökken. Enzimek nélkül egyetlen létfontosságú életműködés – emésztés, légzés, mozgás – sem képzelhető el, ezért olyan fontos, hogy még idősebb korban is fenn tudjuk tartani a magas enzimszintet. Az enzimkészletek kimerítése lelassítható a helyes táplálkozással és a megfelelő életmóddal, továbbá az enzimekben gazdag táplálékfélék bevitelével.

Mint ismeretes, az élő enzimek egész tárházát kínálják az Energy zöld élelmiszerei: a Chlorella alga, a Barley, vagyis a zöld- (fiatal) árpa és a Spirulina Barley, amelyben a Spirulina alga és a zöldárpa együtt van jelen.

– vik –

További információ az Energy menüpontunkban, valamint az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)