Hatékony megoldás az elhízás ellen?

A Montreali Egészségügyi Intézet ÉPIC Center nevű, megelőző orvoslással és fizikai aktivitással foglalkozó részlegének kutatói által végzett vizsgálat szerint a szakaszos edzést és az egészséges étrendet is magában foglaló életmód a leghatékonyabb módja annak, hogy felvegyük a harcot az elhízás ellen.

EdzésA vizsgálatba 62 önkéntest vontak be, akik súlyveszteségét és annak fenntartását kilenc hónapon keresztül figyelték. Ezen idő alatt a résztvevők testsúlya, testtömegindexe, csuklókörfogata és állóképessége is jelentős javulást mutatott. Átlagosan 5,5 százalékkal lettek könnyebbek, csuklókörfogatuk 5,15 százalékkal csökkent, míg terhelhetőségük 15 százalékkal nőtt. 7 százalékkal lettek kevesebben azok, akik koleszterinszintje rossznak volt mondható, és 8 százalékkal nőtt azok száma, akik esetében ez az eredmény kimondottan jónak minősült.

A Kilo-Actif elnevezésű program orvosok, kineziológusok és táplálkozástudományi szakemberek segítségével próbálta rávezetni az embereket az egészséges életmódra. A kísérleti időszak alatt a résztvevők heti két-három alkalommal vettek részt egy-egy hatvanperces, szakember által vezetett edzésen, emellett ötször nyílt lehetőségük egy dietikussal való személyes beszélgetésre, amely során megismerkedhettek a mediterrán étrenddel és az egészséges táplálkozás alapelveivel.

„Bizonyított tény, hogy a túlsúly megnöveli egyes egészségügyi problémák, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedések, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és bizonyos rákbetegségek kialakulásának kockázatát.” – magyarázta Dr. Martin Juenau, az ÉPIC Center igazgatója. „A Kilo-Actifhoz hasonló programok azért is hatásosak, mert tudjuk, hogy a súlyveszteség csökkenti ezen problémák megjelenésének kockázatát.”

„A program sikere nagyban múlik az edzések típusán. Legjobb a szakaszos mozgás, amely során a rövid, intenzív mozdulatsorokat kis pihenés követi, így hosszabbra lehet nyújtani a sporttevékenység időtartamát.” – mondta el Valerie Guilbault kineziológus.

Az egyik résztvevő, Marie-Josée Desjardins egészségi problémái miatt már évek óta nem mozgott semmit, amely következtében az olyan mindennapos mozgásformák, mint a lépcsőzés vagy a bevásárlás is nehezére estek. Ekkor kezdett bele a programba. Két évvel később és húsz kilogrammal könnyebben már el sem tudja képzelni, hogy valaha a régi életét élje. „A Kilo-Actif nem csupán önfegyelemre tanított, hanem arra is, hogyan érezzek rá a mozgás örömére. Ma már nincs olyan hét, amely során legalább három alkalommal ne végeznék el egy szakaszos edzést.” – mondta el boldogan a hölgy.

(Forrás: medipress.hu)