Milyen veszélyeket rejt kedvenc alvási pózunk?

Optimális esetben életünk nagyjából harmadát alvással töltjük, ezért nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Általánosan elfogadott, hogy az alvás jót tesz az egészségünknek, mégis sokan nem veszik figyelembe, hogy az alvás közben felvett testtartás legalább olyan fontos, mint az alvás mennyisége és minősége.

AlvásMivel a népesség mintegy 95 százaléka minden éjszaka ugyanabban a testtartásban alszik, a szakértők összegyűjtötték a kedvenc pózokból eredő előnyöket és hátrányokat.

STABIL OLDALFEKVÉS

Jó a refluxbetegség ellen, rossz a ráncosodás szempontjából.

A szakértők véleménye: Jim Horne, a Loughborough Egyetem professzora szerint a stabil oldalfekvéshez hasonló testtartás csökkenti a gyomorsav visszaáramlást és elősegíti az emésztést. A gyomor és a nyelőcső találkozásának gyengesége által okozott gyomor-nyelőcső reflux betegség visszaszorításának kulcsa az, hogy a bal oldalunkon feküdjünk. Egy philadelphiai kórházban végzett kutatás azt mutatta, hogy a jobb oldalukon fekvő gyomorégésben szenvedő betegek esetében hosszabb ideig tartott a gyomorsav kiürülése a nyelőcsőből, mint a bal oldalukon fekvő betegekben.

Az oldalunkon alvás azonban nem tesz jót a ráncainknak. Dr. Dennis Wolf brit bőrgyógyász elmondta, hogy ez a testtartás fokozott nyomást gyakorol a nazolabiális redőkre, amelyek az orr csücskétől a száj széléig húzódnak, köznapi nevén a nevetőráncokra. Attól függően, melyik oldalunkon alszunk, ezen az oldalon a nevetőránc mélyebb és kifejezettebb lehet, ami annak köszönhető, hogy az arc a párnához nyomódik.

Tanács: Ha a bal oldalon fekvés nem segít, a gyomorégés és az emésztési zavarok ellen az ágy fejrészét is megemelhetjük, hogy a felsőtestünk magasabban legyen, mint a gyomrunk. Így a gravitáció lent tartja a gyomorsavat. Dr. Wolf szerint felmerült, hogy a selyempárna puha anyaga miatt csökkenti a ráncosodást, ezt azonban még nem bizonyították.

HULLA PÓZ

Jó az ízületi gyulladás ellen, rossz az asztma, a horkolás, az alvási apnoé és a szív egészsége szempontjából.

A szakértők véleménye: Sammy Margo fizioterapeuta szerint a háton fekvés jó választás az ízületi gyulladásban és ízületi fájdalmaktól szenvedőknek, mivel így a súly egyenlően oszlik el az egész testükön, anélkül, hogy külön valamelyik területet nyomná.

Ugyanez az alvási póz azonban köztudottan kiváltja a horkolást, különösen túlsúlyos felnőttek esetében, akikben a nyak elülső részén lévő plusz zsírmennyiség felerősíti a garat elernyedését. Még súlyosabb állapot az alvási apnoé, amely esetében a garat teljesen elzáródik, ami a légzés ideiglenes leállását okozza legalább tíz másodpercre. Dr. David Eccleston birminghami családorvos szerint kutatások bizonyítják, hogy a háton alvókban alacsonyabb a véráram oxigénszintje, ami különösen szív- és tüdőbeteg személyek esetében okozhat problémát.

Tanács: Ha ez a kedvenc alvási testhelyzetünk, mindenképpen ruházzunk be egy kemény párnára. A nyak és a tarkó alátámasztásának hiánya a nyak és a váll izmainak feszültségét okozhatja, ami fájdalmat vált ki.

MAGZAT PÓZ

Jó a derékfájás ellen, rossz a nyaki fájdalom és a fejfájás szempontjából.

A szakértők véleménye: Ez a legelterjedtebb alvási testhelyzet, amely segít ellensúlyozni a hát és a derék terheléséből eredő problémákat. Sammy Margo úgy véli, a magzat pózban történő alvás megszünteti a csigolyákra nehezedő nyomást, és alvás közben víz vonzódik a csigolyákhoz, ami segít regenerálni a terhelés okozta károsodást. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a nyak egy vonalban legyen a test többi részével, nehogy túlzott nyomás nehezedjen a nyaki izmokra és idegekre, ami fej- és nyakfájást okozhat reggelre.

Tanács: Érdemes olyan párnát választani, amely pontosan kitölti a váll és a nyak közötti űrt. Ha magzat pózban fekszünk, megfelelő alátámasztás esetén a gerinc és a nyak egyenes vonalat alkot.

KISKIFLI-NAGYKIFLI

Jó a stressz csökkentésére, de fájdalmakat okozhat

A szakértők véleménye: Egymás karjaiban feküdni feltétlenül megerősíti a kapcsolatot két ember között, sőt Dr. James Coan tanulmányából az is kiderült, hogy a testi érintés még alvás közben is csökkenti a stresszt férfiakban és nőkben egyaránt.

Ez a testhelyzet azonban azzal jár, hogy olyan pózba kényszerítsük a testünket, amely súlyosbítja a meglévő ízületi- és izomfájdalmakat.

Tanács: Sammy Margo szerint egy ágyban alváskor önzőnek kell lennünk alvási körülményeinket tekintve. Olyan kezdőpozíciót válasszunk, amely kényelmes számunkra, még akkor is, ha emiatt némi fizikai távolság van a pár között.

NAPOZÓ PÓZ

Jó a horkolás ellen, rossz a fogcsikorgatás, fájdalom és kézzsibbadás szempontjából.

A szakértők véleménye: A hason fekvés meggátolja a horkolást, mert a garat nem ernyed el a gravitáció hatására. Ha azonban csikorgatni szoktuk a fogainkat, ez a póz súlyosbíthatja ezt az állapotot. Ráadásul ez a testhelyzet idegi rendellenességeket is okozhat a felsőtestben. A nyak és a gerinc nem egyenes vonalú elhelyezkedése növeli az idegi nyomás valószínűségét, különösen idősebb emberekben.

Tanács: Érdemes latex habszivacsot használni, mert ez felveszi a testünk alakját, így jobb alátámasztást nyújt a gerincünknek, mint a hagyományos matracok.

(Forrás: medipress.hu)