Nyugodtabb, aki több dologra tud figyelni

Milyen hasznos lenne előre jelezni, hogy az emberek mennyire képesek kordában tartani az érzelmeiket, mennyire képesek megőrizni a hidegvérüket stresszhelyzetben. Hogy fogadják majd a kritikus visszajelzéseket?

Munkahelyi stresszHeath A. Demaree, a Case Western Reserve Egyetem pszchiológus professzora szerint a válasz a „forró” és „hideg” pszichológiában rejlik. „Az emberek különböző mértékben képesek kontrollálni az érzelmeiket, ennek pedig az egyik jelzője érzelmi szempontból abszolút semleges, kognitív összetevő.” – magyarázta Demaree, a munkamemória-kapacitásra utalva.

A munkamemória-kapacitás (WMC) az „információfolyam feldolgozásának képessége, miközben egy másik feladaton dolgozik valaki, vagy megzavarják” – mondta. Ide tartozik a jegyzetelés is: oda kell figyelni a tanárra, emlékezni kell arra, amit már elmondott és leírni. A legnagyobb WMC-vel rendelkező emberek használják a legjobban a megküzdő mechanizmusokat a jobb közérzet és a negatív érzelmek kontrollálása érdekében. Demaree tanulmányának az alapját egy új megközelítés adja, ahol a „hideg” kognitív pszichológia találkozik a „forró” érzelmi lélektannal. Brandon J. Schmeichellel, a Texasi A&M Egyetem pszichológus professzorával együtt vizsgálták a WMC és az érzelmi kontroll kapcsolatát. „Ez a kutatás ritkaság számba megy, mert előre vetíti, miként függ össze az érzelmi működés a WMC-vel… a miénk pedig az elsők között mutatta ki, hogy a hideg észlelés miként utal a forró érzelmekre.” – magyarázta Demaree.

A WMC felméréséhez a résztvevőket arra kérték, hogy oldjanak meg matematika példákat, miközben szavakat kellett felidézniük. A legpontosabb munkát végzők WMC-je számított a legmagasabbnak. A kutatók ezután mindenkivel egy tesztet töltettek ki, majd vagy pozitív, vagy negatív visszajelzést kaptak, vagy semmilyet; és meghatározták, hogy a visszajelzésre adott érzelmi reakciójuk mennyire befolyásolta a később elvégzett újabb teszt eredményét. A negatív véleményezés az illető személyiségét húzta le.

A negatív véleményezés illetve az értékelés elmaradását követően a résztvevőket arra kérték, hogy emberek és helyek meghittségét rangsorolják. A listán 72 valódi szereplőt találtak, továbbá 18 nem létezőt. Ezeket azért tették bele, hogy lássák, ki az, aki túloz. A túlzás általában jobb érzéssel tölti el az embert, és segít kontrollálni a kritikára adott választ, hatékonyan csillapítja le a felborzolt kedélyeket. A kutatók felfedezték, hogy a negatív visszajelzéssel illetett emberek közül a magasabb WMC-vel rendelkezők túloztak a legtöbbet. Ők automatikusan elkezdték használni a stratégiákat, amiktől jobban érezték magukat, és nyugodtak maradtak a kellemetlen élmény ellenére is.

Az érzelmi újraértékelési stratégiák tanulhatók a mindennapi stresszkezelés érdekében. Ezek gyakran sokkal többet érnek, mint az érzelmek elnyomása. A praktikus alkalmazás mellett az érzelmek feltárása nagyon érdekes. „Izgalmasnak kell lennie. Ki nem gondol az érzésekre? Nagyon érdekfeszítő, hisz ez az élet.” – magyarázta Demaree.

(Forrás: medipress.hu)