Súlyvesztés és súlytartás

Rengeteg fogyókúrázó lehet büszke magára, amikor sikerül elérni a vágyott alakot, örömük azonban sokszor nem tart sokáig: az elvesztett kilók egy része általában hamar visszatér. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói szerint a jelenség oka az, hogy egészen más viselkedésformát kíván egy sikeres diéta, és mást a súly megtartása.

Feltételezésüket egy 1 165 ember bevonásával készült telefonos feltételezéssel igazolták. Kiderült, hogy azok, akik rendszeresen ugyanazt a mozgásformát végezték, és mellette zsírszegényen étkezte, nem fogytak, hanem tartották a súlyukat. Az étrend megtervezése és a különböző sportok együttes űzése ezzel szemben a kilók leadását eredményezte.

„Hamarabb el kellett volna kezdeni erről beszélgetni, és érdemes lenne több figyelmet fordítani a súly megtartására.” – véli Alice H. Lichtenstein táplálkozási szakértő. Véleményét osztja pályatársa, Beth Kitchin is, aki szerint a sikeres fogyókúra felett érzett öröm során könnyen elfeledkezhetünk a további önkontrollról.

A kutatás vezetője, Dr. Christopher Sciamanna olyan embereket kérdezett meg, akik minimum 15 kilogrammot fogytak, és ezt a súlyveszteséget legalább egy éven keresztül tartani tudták. Arra volt kíváncsi, véleményük szerint mely módszerek vezethetnek fogyáshoz, és melyek az alak későbbi megőrzéséhez.

A megkérdezettek szerint segít a sikeres diétázásban valamilyen konkrét fogyókúrás módszer kipróbálása, az erről való információszerzés, a kevés cukorfogyasztás, az étkezések megtervezése, a rendszeres étkezés, valamint az segít, ha arra gondolnak, milyen jól fogják magukat érezni a folyamat végén. Az alak megtartásához fontos a zsírszegény fehérjék fogyasztása, a rendszeres, változatlan testedzés, önmagunk megjutalmazása a fegyelmezett étrendért, és annak a tudatosítása, hogy a korábbi erőfeszítések nem lehettek hiábavalók.

A tanulmány az American Journal of Preventive Medicine című lap július 5-i számában jelent meg.

„Még mindig számos kutatás áll előttünk a különböző módszerek feltérképezésére. Meg kell állapítanunk, melyek bizonyulnak közülük hosszú távon is hatékonynak. Eddig túl sok figyelmet szenteltünk a fogyásnak, most itt az ideje, hogy a súly megtartására is összpontosítsunk.” – vonta le a következtetést Kitchin.

(Forrás: Medipress)