Derüljünk jó kedvre!

Ez a változékony nyári idő sajnos sokszor a hangulatunkra is rányomja a bélyegét. Ne engedje, hogy rossz kedve elrontsa a napját! Sokszor előfordul, hogy minden ok nélkül rosszkedvűen ébredünk. Ilyenkor mindent szürkének, negatívnak, lehangolónak látunk, legszívesebben egész nap az ágyban kuporognánk és sajnálnánk magunkat. A legjobb, ha erőt veszünk magunkon, megszívleljük a következő tíz jó tanácsot, és fülig érő mosollyal folytatjuk tovább a napunkat!

Próbáljuk követni az alábbi tanácsokat, hátha szebb, vidámabb napunk lesz!

Kezdjük a napot nevetéssel!1. Reggeli nevetés

Nagyon lehangoló, amikor reggel a buszon, villamosan vagy éppen a metrón maguk elé bambuló, rezzenéstelen arcú embereket látunk. Legyünk mi a kivételek, és kezdjük mosolyogva a napot! Bármilyen furcsán is hangzik, a reggeli fogmosás után álljunk meg egy pár percre, nézzünk bele a tükörbe és nevessünk. Hihetetlen, de tényleg segít és elűzi a melankóliát.

2. Érintés

Nemcsak a nevetés, mosolygás képes jó kedvet varázsolni, hanem az érintés is. Egy csók, egy puszi, egy ölelés vagy egy masszírozás is ugyanúgy pozitívan hat ránk, mint egy jóleső, hangos kacagás. Az érintés ugyanis endorfinokat, boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetben, ami feledteti a rossz hangulatot.

3. Napfény és levegő

Ha rossz kedvünk van, ne bújjunk a paplan alá, hanem vegyünk erőt magunkon és menjünk ki a szabadba. Nem kell feltétlenül zsúfolt strandot választanunk, elég, ha elsétálunk a közeli parkba, esetleg felpattanunk a biciklire és élvezzük a jó időt. A napsütés és a friss levegő nemcsak a kedvünkre lesz jó hatással, hanem az immunrendszerünkre is.

4. Habos fürdő

Illatos gyertyák, füstölők, forró víz, finom habfürdő és halk zene – mi kell még? Rossz kedv ellen egy kényeztető fürdés is hatásos lehet. Zárkózzunk be a fürdőszobába, töltsünk magunknak egy pohár finom bort. Lazítsunk, felejtsünk el minden problémát és foglalkozzunk csak magunkkal.

5. Mély alvás

Ha éjjel mélyen és jól alszunk, a közérzetünk is sokkal jobb lesz. Hajszoltan és fáradtan sokkal kevesebb energiánk van, és nehezebben vesszük fel a harcot az aznapi nehézségek ellen. A jó alvás érdekében lefekvés előtt egy pohár alkoholnál ne igyunk többet. Szellőztessünk ki a szobában, és ha túl meleg van, szerezzünk be egy ventilátort. Az ágyban már ne dolgozzunk és ne nézzünk tévét sem, ez legyen csak az alvás helye.

6. Barátok

Rosszkedv ellen a legjobb egy baráti beszélgetés. Ne zárkózzunk be a lakásba, menjünk inkább társaságba, még ha nehéz is kimozdulni. A barátok egyébként is jó hatással vannak az emberre, a hangos nevetések, jóízű beszélgetések pedig azonnal elűzik a melankóliát.

7. Helyes táplálkozás

Bármilyen furcsán is hangzik, a közérzetünk szemszögéből az sem mindegy, mit eszünk. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket, ezek ugyanis jó hatással vannak szervezetünkre. A dióban például sok a B-vitamin, így csoki helyett nassoljuk ezt.Egy kis csokoládé csodára képes

8. Segítsünk!

Az önzetlen segítség jó érzéssel tölti el az embert. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha átadjuk a helyünket a buszon egy idős embernek, vagy segítünk valakinek a boltban vagy a bejárati ajtónál. A pozitív tettek nemcsak a másik ember szívét melengetik meg, hanem bizony a saját magunkét is.

9. Édes semmittevés

Néha semmi más nem segít a hangulatunkon, mint az édes semmittevés. A pihenés, a láblógatás feltölt energiával, így másnap újult erővel folytathatjuk a napunkat. Nézzünk meg egy jó filmet vagy a kedvenc sorozatunkat, esetleg vegyünk elő egy jó könyvet és pihenjünk.

10. Csoki, csoki, csoki

Ha már semmi nem segít, akkor jöhet a jól bevált csokoládé. Néhány kocka édesség éppen elég ahhoz, hogy boldogabbnak, jobb kedvűnek érezzük magunkat. Aki nem szereti a csokit, az egyen tésztát vagy krumplit. Ezek ugyanolyan jó hatással vannak a szervezetre, mint az édesség, csak tovább tart a hatásuk.

(Forrás: oe24.at, németből fordította T. B.)