Tévé helyett szabad játék!

A Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiájának közleménye alapján bármilyen szabad játék többet használ a csecsemők és kisgyerek fejlődése szempontjából, mint a televíziózás. A két év alatti gyerekek a játék során megtanulnak kreatívan gondolkodni, problémás helyzeteket megoldani és motoros készségük is így fejlődik a legjobban.

Tévé helyett szabad játék!Noha a piac számtalan egészen kicsiknek szóló oktatóprogrammal bombázza a szülőket, a szakemberek szerint semmiféle bizonyíték nincs arra nézve, hogy ezek tényleg használnának. A túl sok tévénézés ellenben növeli annak a kockázatát, hogy a gyermek késve kezd el beszélni, ami gondot okozhat az iskolába kerülés idején. Az sem túl üdvös, ha a szülők néznek túl sok tévéműsort, mert így a gyerektől vonják meg a közösen eltöltött idő lehetőségét, pedig a gyerekek pontosan a társas kapcsolatokból tanulnak a legtöbbet.

Az Akadémia szakemberei ezért kifejezetten azt javasolják, hogy két eves kor alatt semmiképpen ne nézzen tévét egy kisgyerek, de ha a szülők mégis megengedik, korlátozzák annak idejét. Ha pedig a szülőnek végképp nincs ideje gyermekével játszani, hagyja őt egyedül tevékenykedni a közelben, miközben ő maga például főz vagy takarít. A gyerekek szobájában semmiképpen ne legyen tévékészülék, a lefekvés előtti tévézés nyugtalan alvást, ezáltal másnap fáradtságot, kimerültséget okoz.

Dr. Ari Brown, a Pediatrics című szaklapban hamarosan megjelenő tanulmány szerzője összegzésként elmondta, hogy a mai világban a legtöbb, amit adhatunk egy gyereknek, ha hagyjuk, hogy azt játsszon, amit akar, mert eközben fog rájönni, hogyan működik az őt körülvevő világ.