Új ébresztőóra a nyugodtabb kelésért

Mindannyiunk számára ismerős hangok: az ébresztőóra csörgése vagy digitális pittyegése, esetleg a rádiós hírolvasó monoton hangja reggel. Gyakran nyomjuk ki az órát, hogy nyerjünk még pár percet, ám sokan még így sem frissen kelnek ki az ágyból. Indiai kutatók most azt állítják, megtalálták a megoldást.

Új ébresztőóra a nyugodtabb kelésértAz International Journal of Biomedical Engineering and Technology című folyóirat soron következő számában megjelent tanulmány szerint az új találmány megfigyeli az agy tevékenységét alvás közben, és akkor ébreszt, amikor nem vagyunk éppen a mély alvás fázisában. „Így sokkal frissebben kezdhetjük a napot” – mondta el Jemina Asnoth Sylvia, a Tamil Naduban található Jeruzsálem Mérnöki Főiskola munkatársa.

Életünk csaknem egyharmadát töltjük alvással. Noha a közben lejátszódó folyamatok a mai napig rejtélynek számítanak, azt tudjuk, hogy a pihenés fontos a motoros és kognitív funkciók normális működéséhez éppúgy, mint az immun- és az idegrendszer, a csontozat és az izmok növekedéséhez és megújulásához.

Ha önmagunktól ébredünk, kipihentnek érezzük magunkat, az ébresztőóra azonban gyakran akkor riaszt, amikor nehezünkre esik a kelés. A szakemberek szerint 90 perces periódusonként váltakozik a mély- és az éber alvás. Ha ez utóbbi közben ébredünk, sokkal frissebbnek érezzük magunkat.

Ennek érdekében a találmány 90 percen keresztül monitorozza az agyat, és akkor ébreszt, amikor az éber alvás fázisában vagyunk. Ezért célszerű a készüléket az ébredési idő előtt másfél órával korábbra beállítani. Az is megvalósítható, hogy az óra egész éjszaka figyelje az agyi tevékenységet, így kiderülhet, mennyire is alszunk jól.

Ha az 1-es vagy a 2-es, tehát az éber fázisban vagyunk, az óra felébreszt. Igaz, így előfordulhat, hogy előbb kelünk, mint terveztük, ám ezt mégis frissebben tehetjük, mintha a mély alvásból riasztana a készülék. Azt is megtehetjük, hogy beállítjuk, hogy még 45 percet alhassunk, hogy a lehető legkipihentebben keljünk. Csak aztán senki ne a kutatókat okolja, ha elkésett a munkából!