A torna segíthet, amikor a krónikus betegség ledönt a lábadról

Egy krónikus betegség megkeserítheti az ember életét. Ha mindehhez depresszió is társul, még súlyosabb egészségi állapotba kerülhet az illető. A Georgia Egyetem legújabb kutatása azonban bebizonyította, hogy a sport csökkenti a krónikus betegek depressziós tüneteit. A kutatók összesen 90 randomizált kutatás eredményét vették alapul, amelyekben több, mint 10 500 krónikus beteget vizsgáltak meg.

A torna segíthet, amikor a krónikus betegség ledönt a lábadról„A depressziós tünetek, amelyek gyakran kísérnek krónikus betegségeket, csökkenthetik a betegek életminőségét, ronthatják szociális és társas kapcsolataikat” – mondta Matthew Herring, a kutatás vezetője. A szakértő hozzátette, hogy ráadásul számos krónikus betegség esetében kérdéses az antidepresszáns gyógyszerek hatásossága is, ezért még nagyobb az alternatív terápiák iránti igény.

A vizsgálatok során a betegek jellemzően 17 héten át vettek részt aerob edzéseken. A páciensek heti háromszor jártak az edzésekre, amelyek legalább 42 percig tartottak. A tünetek szignifikánsan jobban csökkentek azoknál, akik legalább közepes méretű intenzitással végezték a gyakorlatokat.

„Az eredmények azért nagyon fontosak, mert több millió amerikai szenved krónikus betegségekben, mint például szív-és érrendszeri betegségekben vagy rákban” – tette hozzá Patrick O´Connor, a kutatócsoport egyik tagja.

A tudósok szeirnt ezzel is bebizonyították, hogy a testmozgás valóban javítja a krónukus betegek mentális állpotát, javítja a közérzetüket és boldogabbá válnak. A tanulmány a Archives of Internal Medicine legújabb számában jelent meg.