Duplájára növeli a kislányok elhízásának esélyeit a rossz családi háttér

Azok a kislányok, akik veszekedős családban élnek, ötéves korukra kétszer akkora eséllyel lesznek elhízottak, mint azok, akik boldog családban nevelkednek – derült ki a Columbia Egyetem új kutatásából. A kutatók több mint 1600 óvodás adatait nézték át egy előző, a Fragile Families and Child Wellbeing című tanulmányból, ami alacsony jövedelmű, egyedülálló anyák gyermekeinek jólétét és egészségi állapotát követte nyomon.

Duplájára növeli a kislányok elhízásának esélyeit a rossz családi háttérAmikor a kicsik 1 és 3 évesek voltak, a kutatók arra kérték a szülőket, hogy jellemezzék családi körülményeiket 6 stressztényező alapján: családi erőszak, droghasználat, lakhatási bizonytalanság, élelmiszerhiány, és az apa esetleges börtönben tartózkodása. Ezután amikor a kicsik ötévesek lettek, a kutatók megmérték magasságukat és testsúlyukat.

Az adatokból kiderült, hogy a gyerekek 17 százaléka számított ekkorra elhízottnak a BMI (testtömegindex) alapján. A kutatók ezenkívül tendenciát fedeztek fel a kicsiket 1-3 éves korukban érő stressz és az elhízás között, azonban az eredmények nem voltak statisztikailag szignifikánsak. A tudósok úgy vélik, ez nem azt jelenti, hogy valóban nincs kapcsolat, csupán a minta volt túl kicsi ahhoz, hogy ezt bizonyítani tudják.

A tanulmány szerzője Shakira Suglia szerint a rossz családi körülmények sokféleképpen előidézhetik a gyerekek elhízását. Ha az anya a nehéz anyagi körülményei miatt állandóan elfoglalt és sem ideje, sem energiája nem marad gyermekére, gyakran leülteti a tévé elé, hogy lekösse a figyelmét, miközben ráadásul gyorsételeket ad neki. Az azonban a szakértők szerint is érdekes volt, hogy ugyanezt a tendencia nem volt megfigyelhető a fiúknál. Shakira Suglia szerint ez talán azzal magyarázható, hogy ebben a korban a kisfiúknak nagyobb a mozgásigényük, mint a lányoknak, és a gyakori ugrálással vagy futkározással plusz kalóriákat égetnek el.

A tanulmány a Pediatrics oldalain jelent meg.