Aggasztó méreteket ölt a gyerekek tévézése

Dr. Aric Sigman pszichológus szerint a szülőknek ugyanúgy oda kellene figyelniuk arra, hogy ne tévézzenek vagy számítógépezzenek túl sokat a gyermekeik, mint arra, hogy ne drogozzanak vagy alkoholizáljanak. A gyerekek még soha nem töltöttek ennyi időt a képernyő előtt, mint napjainkban. Ezt a helyzetet a brit pszichológus szerint az állandó számítógépezés és az okostelefonok terjedése csak rontja, és mindez hozzájárul a kicsik mozgásszegény életmódjának a kialakulásához.

Aggasztó méreteket ölt a gyerekek tévézéseEz azért ad aggodalomra okot, mert egyrészt a mozgásszegény életmód elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet, másrészt az ilyen jelegű tevékenységek hatással vannak a gyerekek agyműködésére is.

Agyi vizsgálatok már kimutatták, hogy különbség van a számítógépes játékokat rendszeresen játszók és a nem játszók agya között. A játékok hatására ugyanis megváltozik az agy struktúrája és a jutalmazási mechanizmus révén függőség is kialakulhat. A túlzott számítógépezés és tévézés, akkor is egészségtelen, ha nem alakul ki függőség. „2025-re a férfiak közel fele és a nők több mint egyharmada elhízott lesz, ezért el kell kezdenünk segíteni és a szőlőket arra ösztönözni, hogy helyesen cselekedjenek” – magyarázta a pszichológus, aki hozzátette, hogy a szülőknek vissza kell szerezniük a gyermekeik feletti irányítást.

Dr. Sigman és kollégái emellett megalkottak egy új növekedési grafikont, amely jobb iránymutatást adhat az iskolai és egészségügyi dolgozóknak, hogy a gyerekek súlya, magassága és kora alapján eldönthessék, túlsúlyosak-e.

Dr. Aric Sigman később a Glasgow-ban megrendezésre kerülő Brit Királyi Gyermekegészségügyi Társaság éves konferenciáján is tart majd a témáról egy előadást.