Gyorsétteremben nő az étvágy

Tipikus gyorséttermi az atmoszféra: erős világítás, hangos heavy metal zene, sárga és vörös színek a McDonalds-ban. Kutatók feltételezik, hogy ez az atmoszféra készteti a közönséget gyors evésre és túlfogyasztásra. A sietve bekapott ebéd, vacsora alkalmával ugyanis nincs idő arra, hogy evés közben észrevegye az ember: már jóllakott. Ha kevésbé vonja el a figyelmünket a környezet, jobban tudunk figyelni az ételre, kevésbé valószínű, hogy sokat eszünk.

Egy igényes étteremben a tompított fények és a kellemes zene hosszasabb tartózkodásra készteti a vendéget. Feltételezhetnénk, hogy a hosszabb tartózkodási idő alatt többet is esznek.Erős fények, hangok helyett

Brian Wansink és Koert Van Ittersum kutatók (Cornell Egyetem) utánajártak: mi lenne, ha megváltoztatnánk egy gyorsétterem atmoszféráját, mennyi étel fogyna? Egy fast food étterem Champaign-ben (Illinois) igazi, igényes étterem jelleget kapott. A lágy fények, a kellemes dzsessz muzsika teljesen átváltoztatta. A kísérletben résztvevőket véletlenszerűen osztották be vagy a gyorsétterem átalakított, vagy a nem változtatott részébe, közben mérték az evésre fordított időt, az elfogyasztott étel mennyiségét, és megkérdezték távozás előtt, milyen volt az étel minősége.

A kutatók azt feltételezték, hogy a „finom étterem” részben a résztvevők többet fognak fogyasztani, mivel több időt töltenek el a nyugodt környezetben, és több ételt fognak rendelni, mint a gyorséttermi miliőben. Ezzel szemben, bár az igényes étteremben hosszabb ideig tartózkodtak, kevesebb ételt fogyasztottak. Nem rendeltek plusz ételeket, és finomabbnak találták az ételt. A légkör megváltoztatásával megváltozott az ételfogyasztás és az étellel való elégedettség mértéke.

Ha a gyorsétterem azt akarja, hogy az oda betérők jobban élvezzék az ételt, csökkentenie kell a világításon és a zene hangerején, és pihentetőbb atmoszférát kell teremteniük. Az emberek lelassítják majd az étkezésük tempóját, felismerik, mikor van tele a gyomruk, és nem fogják túlterhelni. Ha kevésbé vonja el a figyelmünket a környezet, és jobban tudunk fókuszálni az ételre, kevésbé valószínű, hogy ész nélkül eszünk – tehát lassítsunk…

(Forrás:Független)