Jobbak az iskolában a többet alvó gyerekek

A Pediatrics című lap legfrissebb számában arról számoltak be a szakemberek, hogy már egy kicsivel több éjszakai alvás is jelentős javulást idéz elő a gyerekek iskolai magatartásában és figyelmében. Amint azt a tanulmányt készítő Reut Gruber, a quebeci McGill Egyetem Douglas Intézetének igazgatója kifejtette, ha csak fél órával többet aludnának a gyerekek, már látványos változást tapasztalhatnánk iskolai tanulmányaikban és viselkedésükben.

Jobbak az iskolában a többet alvó gyerekekA vizsgálatok során Gruber 34 hét és tizenegy év közötti gyereket figyelt meg, akik közül néhányakat öt egymást követő éjszakán át egy órával kevesebbet, míg a másik csoportba tartozókat egy órával többet engedtek aludni. A tanulmány kezdetekor mindkét csoport tagjai átlagosan kilenc órát aludtak éjszakánként, noha ebben az életkorban még 10-11 órára lenne szükségük, ám a változtatások hatására az első csoport 54 perccel kevesebbet, míg a második 27 perccel több időt töltött alvással. Valamennyi kísérleti alany egy karóra-szerű szerkezetet, úgynevezett aktigráfot viselt magán, mellyel az alvás mennyiségét és minőségét tudták rögzíteni a szakemberek.

Ezek után a gyerekeket tanító tanárokat arra kérték meg, hogy jegyezzék fel a vizsgált diákok magatartását, figyelmét, érzelmi állapotát, illetve az esetlegesen előforduló napközbeni fáradságuk vagy álmosságuk jeleit. Az eredmények azt mutatták, hogy a többet alvó gyerekek egyértelműen jobban tudtak figyelni, fegyelmezettebben viselkedtek, kevésbé voltak nyugtalanok és érzelmileg labilisak, mint azok, akiktől megvonták az elegendő alvás lehetőségét.

Dean Beebe, a Cincinnati Gyermekkórház Orvosi Központ és a Cincinnati Egyetem Orvosi Karának gyermekgyógyász professzora nem lepődött meg a vizsgálat eredményein, mert, mint elmondta, korábban ő maga is végzett hasonló vizsgálatokat kamaszokon, akiknél szintén látványos viselkedésbeli javulást eredményezett az alvásmennyiség tartós megnövelése.

Gruber hozzátette, hogy a gyerekek elegendő alvásában a szülőknek is közre kell működniük, akik sokszor túl sok különórával terhelik gyermekeiket. Ugyanakkor a tévénézés, a számítógépezés, a barátokkal való hosszas chatelés vagy sms-ezés mind-mind kitolhatja az alvás időpontját, ami másnap fáradtságot és koncentrációzavart okozhat. A szülőknek ki kell jelölniük egy konkrét időpontot, amikor a gyereküknek le kell feküdnie, és érdemes előtte fél órával szólni, hogy – olvasással, mosakodással, vagy egyebekkel – legyen idő ráhangolódni az éjszakai pihenésre.