Valóban életet menthet a bukósisak

Egy nemrég végzett felmérés adatai szerint a kerékpáros bukósisakok viselésével megelőzhetőek a végzetes fejsérülések. Kanadai kutatók összesen 129 kerékpáros haláleset körülményeit vizsgálták meg a 2006 januárja és 2010 decembere között Ontario tartományban történt balesetek közül. A megvizsgált, 10 és 83 év közötti kerékpárosok 86 százaléka fiúgyerek vagy férfi volt. Az esetek 77 százalékában valamilyen gépjármű is érintett volt a balesetekben.

Valóban életet menthet a bukósisakA Canadian Medical Association Journal-ben (CMAJ) publikált adatok szerint a végzetes fejsérülést szenvedett kerékpárosok közül harmadannyian viseltek csak bukósisakot, mint azok közül, akik más jellegű baleseti sérülésekbe haltak bele.

„Úgy tűnik, hogy a halálos kimenetelű balesetek leggyakrabban a fejsérülést szenvedett, de bukósisakot nem viselő kerékpárosok körében fordulnak elő” – nyilatkozta Dr. Navindra Persaud, a Keenan Kutatóközpont és a St. Michael Kórház Családi és Közösségi Osztályának munkatársa. „Ebből is látszik, hogy bukósisak viselésével az amúgy halálos balesetek is túlélhetők.”

A kutatási eredmények szerint a bukósisakot nem viselő kerékpárosoknál a végzetes fejsérülések előfordulási aránya háromszorosa azokénak, akik hordanak bukósisakot. A kerékpáros halálesetek az összes közúti halálesetek közel két százalékát teszik ki. Kanadában például minden héten meghal egy biciklis.

„Bár a védőfelszerelés viselésére vonatkozó szabályrendszer Kanadában meglehetősen zavaros és ellentmondásos, egyértelműen látszik, hogy a bukósisak életet menthet” – tette hozzá Dr. Persaud. „A bukósisak viselését promotáló programok és kampányok ezáltal csökkenthetik a kerékpárosok halandóságát.”