Pihentető karácsonyi időszak?

Ismeri az Idétlen időkig c. filmet? Bill Murray játssza a főszereplőt, aki egy időhurokban ül, újra meg újra ugyanazt a napot éli meg – és újra meg újra ugyanazt a hibát követi el. Hasonlóan teszünk mi is minden évben. Megint úgy tűnik, hogy szinte a semmiből már itt is van a karácsony, és egyre több időt vesztegetünk a céltalan ajándékkereséssel, a karácsonyfát csak akkor vesszük meg, amikor már nincs választék, és annyira stresszessé tesz bennünket a szervezési maraton, hogy december 24-én inkább már csak egy fürdőre vágyunk, mint az ünneplésre. Ennek nem kell így lennie!

Annak érdekében, hogy pihentető karácsonyi időszakot éljünk meg, tulajdonképpen csak időben kell jó döntéseket hoznunk. Akkor (majdnem) simán, magától gördül a szimbolikus karácsonyi vonat, és nem kell magát fáradságosan átlökdösni az ünnepi célvonalon.Ha beosztjuk, könnyebb

Amire a tervezéskor feltétlenül ügyelni kell

Akkor is, ha banálisan hangzik – a karácsonyi stresszes hangulat fő oka a rossz tervezés. Gyakran túl nagy követelményeket állítunk magunk elé és másoknak. A megoldás egyszerű: „Legjobb, ha nem tűzünk ki túl nagy célokat, hanem inkább néhány sarokpontot kell kijelölni” – tanácsolja dr. Markos Maragkos pszichológus.

E cél elérése érdekében célszerű a karácsonyi időszak előtt összegyűjteni a családot és tisztázni a kritikus kérdéseket: hogyan ünnepeljünk? Kiket hívunk meg? Hogyan készülünk erre fel? Ki felelős a süteménysütésért és ki az esetleges éttermi helyfoglalásért? Ha minden hozza saját kívánságait, és minden családtag kap egy feladatot, van jó pár hét arra, hogy szép karácsonyt ünnepelhessünk.

Első lépés a helyes irány: döntsék el együtt, hogy decemberben a hétköznapok egy kissé egyszerűbbek legyenek, mint egyébként, például, hogy a lakás kissé lehet rendetlenebb. Már ez sok stressztől kímél meg bennünket. Természetesen ne gondoljunk arra, hogy már nyár közepén karácsonyi szervezési tervekkel kell foglalkoznunk.

Időben gondoskodjunk az ajándékokról

Lassíthatja a dolgok menetét az is, ha már karácsony előtt 2-3 héttel az ajándékozással foglalkozunk. Készítsen listát azokról, akiket meg akar ajándékozni, készítsen feljegyzést a személyek néhány jellemző vonásáról és az ezekhez kapcsolódó ajándékötletről. Elég személyenként egy ajándék – gyerekeknél is elegendő, ha két kisebb ajándékot ír fel.

Semmi esetre se induljon céltalanul a városba, hogy megnézze, mit kínálnak az áruházak. A jó ajándékok a gondolkodással kezdődnek. És minél pontosabban mérlegeli, hogy melyik emberhez milyen ajándék illene, annál könnyebb megtalálni az igazit. Nagy segítség az online rendelés. Otthon kényelmesen ülhet laptoppal az ölében, és keresheti a megfelelő útleírást édesapa, vagy koncertjegyet a bátyja számára.

Egy kis trükk segít az ajándékvásárlásnál

Annak érdekében, hogy az ajándékkeresés ne egy nappal az ünnep előtt történjék, mint tavaly, segít egy lista, amelyben feljegyzi a bevásárlási időpontokat. Így mintegy néhány héttel a szenteste előtt mintegy a felét szerezze be az ajándékoknak.

Egy trükk, amely természetesen minden más előkészületben (karácsonyi menü, meghívások, ünnepi program stb.) segít. Ha több hétre osztja el a feladatokat, elkerüli azt az érzést, mintha túl sok dolgot kellene egyszerre elintézni. Aki idejekorán gondolkodik, szó szerint jobb esélye van jó helyet találni az étteremben, vagy szép halat kapni a halárusnál.

Egy további pont, mely egészen biztosan segít Önnek: készítsen ellenőrző listát, mikor mit kell elvégezni – pl. tartós élelmiszert már december 17. előtt beszerezni. Készítsen egyszerű karácsonyi menüt! Olyan ételeket részesítsen előnyben, amelyekről tudja, hogy a család szívesen fogyasztja. Legyen szó akár karácsonyi pulykáról, teljesen elfogadható, ha étkezési szolgáltatást vesz igénybe. Legjobb, ha a menüt már a karácsonyi időszak kezdetén rögzíti a családdal. Ez időt szabadít fel más dolgokra. Egy másik lehetőség: engedje meg a vendégeknek, hogy az étel egy részét, például finom süteményt magukkal hozzanak.Tervezzük, vegyük, csomagoljuk időben

A karácsonyi látogatásokat időben szervezzük meg

A stressz karácsonykor az olyan embereket is eléri, akiket egész évben ritkán látunk. Próbálja meg kiegyenlíteni a feszültségeket. Egyrészt azáltal, hogy a karácsonyi időszakban minden apró meghívást bejegyez a naptárba és pontosan ellenőrzi: hova akarok én egyáltalán menni? Mit törölhetek ezek közül?

A szenteste és a karácsony első napja a legszűkebb családé. A második napon aztán a szélesebb körű család és a barátok kerülhetnek sorra. Ha Ön minden érdekelttel időben megbeszéli, ki jön az adventi napokon és ki karácsonykor, nem kerül bajba azzal, hogy három vagy négy látogatást kell egy napra beosztani. Érvényes az általános szabály: ne hívjon meg senkit pusztán csak kötelességből – ez ugyanis az első stressz- és vitaforrás. Ugyanígy sok meghívás kedves lemondása teljesen rendben lévő dolog. Ön sem lehet ott mindenütt – ne is próbálja hát meg. Ha ezt sikerül megvalósítani, meglátja, sokkal felszabadultabbnak érzi magát!.

Az esetleges feszültségek kiegyenlítésére nagyon alkalmas a karácsonyi posta. Bízza meg a gyerekeket, hogy karácsonyi üdvözlőlapokat írjanak, vagy kedves fotókártyát készítsenek, melyeket aztán mindenkinek elküldhetnek. Rengeteg időt takarít meg, ha legalább a karácsonyi lapok egy részét e-mailben küldi el. Ellátják szép fotókkal és néhány személyre szóló sorral, ezzel is sok időt megtakaríthatnak anélkül, hogy az üdvözlet személytelenné válna.Pihenés nekünk is jár

Ragaszkodjunk a rituálékhoz

Hasznos, ha az ünnepekre konkrét programokon gondolkodunk, így gyorsan átlátjuk, mire van valóban idő. Fejlesszen ki évről évre ismétlődő rituálékat. A gyerekek ezt szeretik, mert számukra útmutatást adnak. De ránk, felnőttekre is rendkívül pozitív hatású lehet. Kutatók megállapították, hogy az ünnepi dalok és énekek, valamint imák az agynak ugyanazt a nyugalmat adják, mint a meditáció. Közös játékot szervezhet gyermekeivel, vagy Ön és kedvesei felváltva olvasnak fel történeteket. Minden családtagnak lehetőséget kell azonban adni arra, hogy visszavonuljon, és azt tehesse, amihez éppen kedve van.

Kis szünetek segítenek a stressz ellen

Ügyeljen az ünnepnapok alatt is arra, hogy jusson idő spontán dolgokra, mint pl. kellemes sétára a környéken, ahol megcsodálhatja a kivilágított házakat. Ideális persze, ha nem csak a szentestén enged meg magának ilyesmit. Hét közben is fontos néha kikapcsolni, mert még jó tervezés mellett sem foglalkozhatunk hetekig ugyanazzal anélkül, hogy ne reagálnánk stresszesen.

Ha észreveszi, hogy túl nagy a nyomás, esetleg segíthetnek az ásványi anyagok és nyomelemnek az energiaszint serkentésére. Különleges fényterápia-lámpák is növelhetik a szerotonin, a boldogsághormon szintjét.

Alapvetően az önmagunkkal való foglalkozás a legjobb – és legolcsóbb – stresszellenes szer. Már a magunkra fordított napi 20 perc is segít kikapcsolódni, és ismét új erőt tankolni. Ez lehet például egy kellemes séta, egy pihentető déli szunyókálás, de akár egy szaunalátogatás is. Soha ne gyötörje a lelkiismeret, ha rövid időre visszavonul, és saját igényeire fordítja az időt. Ezzel ugyanis annál intenzívebben élvezheti majd a szeretteivel eltöltött időt – és a karácsonyi napok sikere végül is ezen múlik.

(Németből fordította: Koncz Lászó)