Nem szexi a stressz

A feszültség nyomot hagy a nők arcán – derül ki egy friss tanulmányból, amelynek eredményei alapján a férfiak kevésbé találják vonzónak azokat a hölgyeket, akiknek a szervezetében magasabb a stresszhormon szintje. A vizsgálat egyfajta válaszként készült arra az értekezésre, melyben rávilágítottak a szakértők, hogy a nők a kevésbé stresszes férfiakhoz vonzódnak. Markus Rantala professzor, a finnországi Turkui Egyetem professzora elmondta: a stressz rossz hatással lehet a termékenységre, tehát nem meglepő, hogy mindkét nem tagjai a nyugalmat részesítik előnyben.

Nem szexi a stresszA friss kutatás azonban érdekes különbséget is mutat a nemek között. A férfiak ugyanis nem vonzódtak jobban az erősebb immunrendszerű nőkhöz, ami szintén leolvasható az érintettek arcáról. Korábbi eredmények szerint ugyanakkor a hölgyek kedvelik az erősebb immunrendszerű urakat.

Bár a szépség kulturális és egyéni preferenciától is függ, pszichológiai és biológiai kutatások szerint a vonzalomnak vannak bizonyos alapelvei, melyek világszerte megegyeznek. A férfiak például a fiatalabb nőket részesítik előnyben az idősebbekkel szemben, és egyik nem tagjai sem preferálják a betegeket. A fajfenntartási ösztön az egészség és a termékenység felé hajtja az embereket.

Rantala professzor és munkatársai 52 litván nőt kértek meg, hogy szolgáltassanak magukról olyan fotókat, amelyek a menstruációs ciklusuk termékeny napjain készültek róluk. A résztvevők hepatitis B elleni védőoltást is kaptak. Az injekció előtt egy hónappal a szakértők vérvétel útján megmérték a hormon- és antitest-szintjüket, valamint testzsírarányukat is rögzítették. Ezután 18 férfi értékelte 0-tól 11-ig terjedő skálán, hogy mennyire tartja vonzónak a képeken látható hölgyeket. Az eredmények szerint nem a legerősebb immunválaszt produkáló nőket tartották a legkívánatosabbnak, hanem a legalacsonyabb stresszhormon-szintűeket. A kevesebb kortizol tehát „szebbé” tette őket. A testzsírszázalék úgy befolyásolta az eredményeket, hogy a legalacsonyabb és a legmagasabb értékekkel rendelkezők bizonyultak a legkevésbé vonzónak. A stresszel egyetemben a kóros soványság és az elhízás is csökkenti a termékenységet, ami megmagyarázza az eredményeket.

A kutatók hangsúlyozták, hogy csak az antitestek szintjét mérték az immunválaszok közül, noha a legvonzóbbnak tartott nőknél más reakció is jelentkezhetett. Az eredmények a Biology Letters című szakfolyóiraban jelentek meg.