Tényleg jót tesz a növényi olaj

Egy tipikus amerikai körülbelül három evőkanálnyi növényi olajat fogyaszt naponta. A növényi olajok, köztük a szója-, a kukorica- és a repceolaj, gazdag kalóriaforrásnak számítanak, és nagy mennyiségű linolénsavat, egy fontos esszenciális zsírsavat is tartalmaznak. A kutatók már az 1970-es évek óta tudják, hogy a linolénsav csökkenti a koleszterin vérszintjét, és fogyasztása segít a szívbetegség kockázatának csökkentésében. Egyes szakértők azonban nemrég felvetették, hogy az amerikaiak talán túlzásba viszik a jótékony zsírsav fogyasztását.

Tényleg jót tesz a növényi olajA Missouri Egyetem a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics szaklapban megjelent új kutatása azonban ellentmond ennek az elméletnek. Bár a korábbi állatkísérletek valóban azt mutatták, hogy a linolénsavban gazdag étrend elősegíti a gyulladást, az egyetem kutatói kimutatták, hogy emberek esetében nincs összefüggés a növényi olajok fogyasztása és a gyulladás jelzőinek vérszintje között, amelyek olyan betegségekkel hozhatók kapcsolatba, mint a szívbetegség, a rák, az asztma vagy az ízületi gyulladás.

A kutatást vezető Kevin Fritsche elmondta, hogy az emberek másképp reagálnak a linolénsavra. „Nem azt állítjuk, hogy mostantól kezdve nyakló nélkül fogyassza mindenki a növényi olajokat. Eredményeink azonban arra utalnak, hogy valóban szívbarát étrendet lehet kialakítani azzal, ha az állati zsírok helyett szója-, repce-, kukorica- vagy napraforgóolajat használunk a főzéshez.”

Fritsche és munkatársai 15, összesen 500 felnőtt részvételével készült klinikai kísérletet elemeztek, amelyekben az alanyok különböző típusú zsírokat, köztük növényi olajokat fogyasztottak. A kutatók nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy a linolénsavban gazdag étrend bármilyen összefüggésben állna a szervezetben fellépő gyulladásokkal. Ez alapján Fritsche azt javasolja, hogy mindenki tartsa be az Amerikai Szív Társaság ajánlásait, amelyek azt írják elő, hogy a szívbarát étrendhez szükséges linolénsav mennyiség bevitele érdekében használjunk a főzéshez növényi olajat, és fogyasszunk naponta 2-4 evőkanálnyi növényi olajat.