Növeli a migrén kockázatát az elhízás

A túlsúly fejfájás kockázatát fokozó hatása főként fiatalabb, európai származású hölgyeknél érvényesül – hangzott el a bostoni Nemzetközi Fejfájás Kongresszuson. Dr. B. Lee Peterlin és a Johns Hopkins Egyetem (Baltimore, Egyesült Államok) munkatársai megállapították, hogy a túlsúlyos egyéneknél megnövekszik az epizodikus migrén kialakulásának kockázata.

Növeli a migrén kockázatát az elhízásA migrént, mely az Amerikai Neurológiai Akadémia definíciója szerint a fej egy régiójának lüktető fájdalmát jelenti, gyakran kíséri hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység. A szóban forgó jelenség a nyugati populáció mintegy 10 százalékát érinti. Az epizodikus migrén maximum havi 14 napot jelent, míg ha ezt meghalad időről van szó, akkor már krónikus migrénről beszélünk – ez utóbbi lényegesen ritkább.

Jelen vizsgálat 3700 felnőttre terjedt ki, és sikerült megállapítani, hogy a magas testtömeg index (ez a testsúlyból és testmagasságból származó érték) megnöveli a migrén kialakulásának kockázatát. A fogyás ugyanakkor a rizikó csökkenését is maga után vonta. A kapcsolat főként az 50 évnél fiatalabb, fehér, felnőtt hölgyeknél bizonyult erősnek. A jelenség pontos okára nem sikerült rávilágítani, de a magyarázat igen sokféle lehet. Például Dr. Gretchen Tietjen neurológus professzor (Toledói Egyetem, Ohio, Egyesült Államok) szerint az is elképzelhető, hogy a túlsúly kialakulása a migrénes rohamokra felírt gyógyszerek mellékhatásának köszönhető.

Mindazonáltal ezen eredmények csupán előzetesnek tekinthetők, a tudományos világ akkor fogja teljes mértékben elfogadni a megállapításokat, ha sikerül azokat szakmailag rangos újságban is publikálni.