Miért élnek tovább a nem veszekedő párok?

Pénz, anyós, melyik csatornát nézzük… a férj és feleség közötti viták forrásai szinte végtelenek. Míg azonban egy veszekedés feloldhatja a hangulatot, az orvosi kutatások szerint rosszat tesz az egészségünknek. A házaspárokat vizsgáló húszéves kutatás azt mutatta, hogy a nem veszekedő párok nagyobb valószínűséggel maradnak egészségesek és élnek tovább, mint a rendszeresen huzakodó házastársak. Az is kiderült, hogy a rossz egészségi állapothoz vezető veszekedések leggyakoribb oka a pénz és a másik fél rokonai.

Miért élnek tovább a nem veszekedő párok?A utah-i Brigham Young Egyetem kutatói közel 1700 házas felnőttet vizsgáltak két évtizeden keresztül. Ez idő alatt nyomon követték testi egészségüket, és kérdőívek segítségével gyűjtöttek adatokat veszekedéseikről, boldogságukról és életminőségükről. Az eredmények azt mutatták, hogy minél többet veszekedett valaki, annál rosszabb volt általános egészségi állapota, ami arra utal, hogy a boldog házasélet a hosszú élet egyik titka.

A kutatók a Journal of Marriage and Family szaklapnak azt nyilatkozták, hogy a boldog házasság és a jó egészség közötti összefüggés leginkább azzal áll kapcsolatban, mennyire gondoskodnak egymásról a házastársak. A boldog párok nagyobb valószínűséggel készítenek és fogyasztanak egészséges ételeket közösen, míg a veszekedők a vita után elmennek egy sörözőbe, vagy sokáig bent maradnak a munkahelyükön, ahol egészségtelen gyorséttermi ételeket esznek.

A kevesebb stressz ráadásul azt is jelenti, hogy jobban alszanak, és ha jól kijönnek egymással a házas felek, az jobban ösztönzi őket a rossz szokások, például a dohányzás elhagyására, vagy az orvosi szűrővizsgálatok betartására. Ráadásul ha a párok jól megvannak egymással, gyakran közösen sportolnak, vagy valamilyen más szabadtéri tevékenységet folytatnak.

A kutatást vezető Rick Miller szerint az eredmények fényében arra is következtethetünk, hogy a házassági tanácsadás a házaspárok esetében az egészségügyi költségeket is csökkentheti.