Zöld fénnyel oldható meg a jetlag

Zöld fény segítségével kontrollálni lehet a szervezet biológiai óráját. A megoldás nem csupán az időzónákon keresztül utazókon, hanem a váltott műszakban dolgozókon is segíthet. A Flinders Egyetem (Ausztrália) munkatársai egy bizarr szemüveget fejlesztettek, mely szándékaik szerint véget vethet az utazók betegségének, a jetlagnek, melyet az időeltolódás okoz.

Zöld fénnyel oldható meg a jetlagAz eszköz kifejlesztése 25 évet vett igénybe, és a várható ára 80 ezer forint körül lesz. A Re-Timernek nevezett eszköz kibocsátotta zöld fény képes újraindítani a szervezet biológiai óráját, ami nem csupán a jetlag esetén, hanem a váltott műszakban dolgozók számára is megoldást jelenthet. Az eszköz hasonló megjelenésű, mint egy napszemüveg, azonban a zöld fény a szemet világítja meg, így stimulálva az agy azon régióját, mely a 24 órás ciklus fenntartásáért felel.

A cirkadián ritmus jelenti azt a szabályozást, ami az ébrenlét és alvás váltakozását befolyásolja. A szemünkben lévő fotoreceptorok detektálják a fényt, és jelet küldve aktiválják az agy megfelelő területét. Mindazonáltal a szabályozási mechanizmus zárt térben, nagy távolságot átívelő utazás, rendszertelen munkabeosztás során is sérül, csakúgy, mint a téli hónapokban, amikor alacsonyabb a napsütéses órák száma. A hibás beállítás alvászavarokat okoz, ami tovább frusztrálja a szenvedő alanyt, a reggelre pedig fáradt kelés lesz jellemző. A kutatók ajánlása szerint az eszközt három napig, napi 50 percig kell viselni, elalvás előtt, vagy felkelés után, attól függően, ahogy a biológiai óra siettetése vagy késleltetése a cél.