Tényleg visszaállítja a biológiai óránkat az egyhetes sátrazás?

A kutatók azt állítják, hogy egy hét kempingezés helyreállítja az alvási mintáinkat szabályozó biológiai óránkat. A Current Biology legújabb számában közzétett tanulmányukban a szakértők azt állítják, hogy a modern élettel járó elektromos fény és a napfény csökkent behatása akadályozza a normális alvást. Kísérletük eredményei alapján azonban nyolc alanyban a biológiai óra újra szinkronba állt a napfelkeltével és naplementével, miután néhány napot eltöltöttek a szabadban.

Tényleg visszaállítja a biológiai óránkat az egyhetes sátrazás?A Földön minden életforma kifejlesztett olyan bioritmust, amely a napfelkeltét és a naplementét jelzi előre. A kutatások azonban kimutatták, hogy az 1930-as évektől elterjedt mesterséges fény kedvezőtlenül hatott a napi biológiai óránkra, és lehetővé tette az embereknek, hogy sokkal tovább maradjanak fenn, mint amit az evolúció kialakított.

A kísérlet során a Coloradói Egyetem munkatársai először az alanyok természetes és mesterséges fénynek való kitettségét vizsgálták megszokott környezetükben. A melatonin hormon szintjének elemzésével kimutatták, hogy a modern környezet hatására körülbelül két óra eltolódás figyelhető meg a napi biológiai óra működésében. A résztvevők ezután egy hétre elmentek kempingezni. A zseblámpát és az elektromos eszközöket letiltották, az egyetlen esti fényforrás a tábortűz lehetett. Az eredmények azt mutatták, hogy egy hét elteltével az alanyok alvási mintája újra szinkronba került a napfelkeltével és naplementével.

A kutatókat leginkább az lepte meg, hogy a résztvevők a kempingezés során közel 400 százalékkal több természetes napfénynek voltak kitéve, mint megszokott környezetükben. „Úgy véljük, hogy az alvás eltolódásáért és a reggeli álmosságért a modern mesterséges fények és a természetes napfény csökkent behatása felelős” – foglalta össze az eredményeket Wright professzor.