A gyulladástól megáll a biológiai óránk

Érdekes összefüggést fedeztek fel a biológiai óránk és az immunrendszerünk között, ami hatással lehet a gyulladásos és a fertőző betegségek kezelésére is. A fontos fehérvérsejtekben (makrofágok) lévő biológiai órák megállnak, amikor azok baktériumoknak vannak kitéve. Az óra leállása pedig lehetővé teszi a sejtek aktiválódását és gyulladását.

Japán tudósok megtalálták az ember belső órájának kulcsát

A Kyoto Egyetem tudósai állításuk szerint rábukkantak az agyat alapállapotba visszakapcsoló gombra. Egy nemrég megjelent cikk szerint ezzel képesek lehetnek egy nap alatt bármilyen új időzónához igazítani a belső óránkat. Szakértők szerint a japán tudósok ezzel nagy közel kerültek az időeltolódás káros hatásait gyógyító szer kifejlesztéséhez.

Tényleg visszaállítja a biológiai óránkat az egyhetes sátrazás?

A kutatók azt állítják, hogy egy hét kempingezés helyreállítja az alvási mintáinkat szabályozó biológiai óránkat. A Current Biology legújabb számában közzétett tanulmányukban a szakértők azt állítják, hogy a modern élettel járó elektromos fény és a napfény csökkent behatása akadályozza a normális alvást. Kísérletük eredményei alapján azonban nyolc alanyban a biológiai óra újra szinkronba állt a napfelkeltével és naplementével, miután néhány napot eltöltöttek a szabadban.

Gyorsabban ketyeg a biológiai óra a városokban

A legújabb kutatás szerint a városi élet jelentős hatást gyakorolhat az emberek és állatok biológiai órájára. A Proceedings of the Royal Society B szaklapban megjelent kutatásban a német Max Planck Ornitológiai Intézet és a skóciai Glasgow Egyetem kutatói feketerigók cirkadián ritmusát, vagyis napi biológiai óráját mérték Dél-Németországban vidéken és városokban.