A gyulladástól megáll a biológiai óránk

Érdekes összefüggést fedeztek fel a biológiai óránk és az immunrendszerünk között, ami hatással lehet a gyulladásos és a fertőző betegségek kezelésére is. A fontos fehérvérsejtekben (makrofágok) lévő biológiai órák megállnak, amikor azok baktériumoknak vannak kitéve. Az óra leállása pedig lehetővé teszi a sejtek aktiválódását és gyulladását.

A gyulladástól megáll a biológiai óránkAz összetett mechanizmus során egy miR155 nevű faktor elpusztítja az óra mechanizmusának egyik kulcsfontosságú „fogaskerekét”, a BMAL1-et. Ez lehetővé teszi, hogy a makrofág több gyulladásos fehérjét termeljen, amelyek gyakorlatilag felébresztik és aktiválják az immunrendszert.

Dr. Annie Curtis, a Trinity College kutatója így magyarázta a mechanizmust: „Olyan ez, mintha egy fertőzés a makrofág órájában aktiválná az ébresztést.”

A kutatók már régóta tudják, hogy az immunrendszer és a biológiai óra összefügg egymással, és hogy az immunrendszerünk másképp reagál a baktériumokra attól függően, milyen napszakban éri a behatás. Egerekben és emberekben például az immunválasz általában nagyobb az éjszaka elején, mint korán reggel.

A kutatók most kimutatták, hogy ez a makrofágban lévő óra fehérje (BMAL1) szintjétől függ. A BMAL1 az immunrendszer egyfajta csillapítójaként működik, és mivel a szintje éjszaka alacsonyabb, az immunrendszer aktívabb tud lenni.

Ennek okát pontosan nem ismerjük, de napközben a kevésbé aktív immunrendszer (amikor a BMAL1 szintje magasabb) azt jelentheti, hogy a szervezetünk nem mutat túlzott reakciót a fertőzésekre, amelyek nagyobb valószínűséggel következnek be akkor, amikor aktívak vagyunk, és fertőzésforrásokkal találkozunk. Ha azonban az immunrendszerünknek erőteljes választ kell mutatnia, például amikor egy vírussal vagy baktériummal fertőződünk, a makrofágok csökkentik a BMAL1 szintjét, amit a miR-155 faktor révén ér el.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a miR-155 indukció este nagyobb, mint reggel, ami megmagyarázza, miért aktívabb az immunválaszunk este felé.

Mindezeket egybevetve a kutatás megerősíti, milyen fontos szerepet játszik testünk biológiai órája az immunválaszban, és megindokolja, hogy érdemes lehet az immunbetegségeket bizonyos napszakokban kezelni, illetve olyan terápiákat alkalmazni, amelyek gyulladásellenes ágensként helyreállítják a biológiai órát.